Важка тема: 7 поширених міфів про викидень

— 4 серпня 2015, 15:37

"…Більшість людей не обговорюють викидні, бо ти боїшся, що твої проблеми віддалять тебе від людей або кинуть на тебе тінь. Тож ти страждаєш сам", - зазначив Цукерберг.

Марк і Прісцилла сподіваються, що їхній досвід дасть людям, які переживають те саме, надію та рішучість ділитися своєю історією.

За статистикою, кожна шоста вагітність переривається. Ця болісна тема оточена міфами. Деякі з них, посилаючись на думку лікарів та психологів, вирішило спростувати видання The Telegraph.

Викидень може бути викликаний стресом

Онлайн-дослідження, результати якого нещодавно оприлюднив журнал Obstetrics and Gynecology, показало, що багато жінок мають хибні уявлення щодо причин викидня, і це змушує їх страждати від почуття вини й сорому.

Британська National Health System стверджує: підвищений ризик викидня не пов'язаний "із емоційним станом матері під час вагітності, наприклад, перебуванням її в стані стресу або депресії".

У жінки може статися викидень, якщо вона підніме щось важке

"Зазвичай фізична активність, як то підняття чогось або перебування навстоячки впродовж тривалого періоду часу не надто пов’язана з ризиком викидня. Фізичними вправами або кимось на кшталт ходіння або підняття чогось добре займатися помірковано та помірно", - каже представниця організації National Childbirth Trust Елізабет Дафф.

Зі слів доктора соціальнї психології Петри Бойнтон, багато хто вірить, що стресова подія, сварка, перенапруження, прийом протизаплідних пігулок, вживання алкоголю тощо, можуть стати причиною викидня. Насправді ж у 60% він зумовлений генетичними проблемами, а не якимись зовнішніми чинниками.

Вік не впливає на вірогідність викидня

На жаль, це не так. У жінок до 30 років викиднем закінчується кожна десята вагітність, тоді як у віковій групі 35-45 ця цифра подвоюється. Жінкам, старшим за 45, у 50% випадків не вдається доносити носити малюка.

Жінки, які ні хотіли дитини, не переймаються через викидень

"Якщо викидень стається на ранньому терміні, більшість жінок переносять його спокійно, але ніколи не прекрасно, хотіли вони цю дитину чи ні. Жінки все одно відчувають смуток і якусь втрату", - говорить Дафф.

Після викидня підтримки потребує лише жінка, а не її партнер

Самі слова Марка Цукерберга доводять протилежне: чоловікам теж болить. Нещодавнє дослідження показало, що партнери жінок, котрі пережили викидень, почуваються "невидимками", не можуть говорити про власне відчуття втрати.

Викидень збільшує ризик того, що таке саме повториться

Жінка може спробувати знову завагітніти, щойно її тіло оговтається, та відновиться менструальний цикл. Один викидень не говорить про те, що існує ризик його повторення.

Приблизно 1 зі 100 жінок мають повторювані викидні (три або більше підряд), як це сталося з Прісциллою Чан. Але понад 60% із них згодом таки вдається виносити дитину.

Жінка могла запобігти викидню

Найважливіше, щоби жінка, яка пережила викидень, не почувалася винною. Вона не повинна вважати, що це сталося, бо вона щось не так зробила.

"Не повинно бути відчуття провини або поразки. Існує вкрай маленька ймовірність того, що причиною могло стати щось, що ви зробили", - наголошує психолог.

До слова, Марк Цукерберг та Прісцилла Чан уже знають, хто в них народиться. У пари буде донечка.

Реклама:

Головне сьогодні