Учені радять лягати покуняти вдень – поліпшує пам'ять

— 19 жовтня 2015, 17:32

У ході дослідження з'ясувалося, що після того, як людина поспить, їй простіше пригадати речі, яких вона навчилася перед цим.

А завдяки скануванню мозку швейцарські науковці помітили в піддослідних, котрі поспали вдень, вищу активність гіпокампа.

Про це пише The Daily Mail.

На думку керівника дослідження, доктора Кінги Іглой з Женевського університету, під час навчання асоціація нової інформації з винагородою виступає в якості такого собі тега, за яким мозок її потім шукатиме. Під час сну така інформація переміщується в його ділянки, пов'язані з довгостроковою пам’яттю.

До свого експерименту Іглой із колегами залучили 31 добровольця. Їх попросили запам’ятати вісім картинок, а вчені тим часом за допомогою сканера спостерігали за поведінкою їхнього мозку. [L]

Піддослідним повідомили, що той, кому вдасться запам’ятати пари картинок із певних чотирьох серій, одержить суттєвішу винагороду.

Після того, як частина учасників поспали або просто відпочили протягом 90 хвилин, а друга – ні, експериментатори перевірили, як люди запам’ятали картинки. Також добровольці мали вказати, наскільки впевнені вони в тому, що дають правильну відповідь.

Минуло три місяці, і ті самі учасники отримали аналогічне завдання. Як група "сплюхів", так і група тих, хто не спав, ліпше запам’ятала ті пари картинок, винагорода за які була вище. Але загалом результати в тих, хто спав, вийшли краще. Також ці учасники були більш упевнені в своїх відповідях.

А за три місяці дослідники помітили в "сплюхів" активніші зв’язки між гіпокампом, префронтальною корою та смугастим тілом головного мозку – ділянками, що відповідають за консолідацію спогадів та обробку винагород.

"Ми раніше знали, що сон допомагає зміцнювати пам'ять, але тепер ми ще знаємо, що він допомагає відбирати та утримувати ті спогади, що мають цінність", - зазначила Іглой.

Нагадаємо, кілька років тому вчені з'ясували, що й нічний сон допомагає поглиблювати знання, одержані вдень. А нещодавно з'явилася теорія про те, що, попри численні гаджети та джерела штучного освітлення, сучасна людина зовсім не потерпає від браку сну.

Реклама:

Головне сьогодні