Пробіотики допоможуть долати стрес та зміцнювати пам'ять – вчені

— 21 жовтня 2015, 18:06

Результати учені помітили в добровольців уже за місяць щоденного прийому живої бактерії Bifidobacterium longum 1714.

Про це пише The Guardian.

Частина піддослідних, що приймали капсули з живою бактерією, повідомили про зниження рівня стресу та тривоги. Ранкові аналізи теж підтвердили, що рівень гормону стресу кортизолу в них нижчий, ніж у тих добровольців, які приймали пігулки-плацебо.

Зі слів голови відділення психіатрії Національного університету Ірландії Теда Дінана, учасники, які пили пробіотик, також показали кращі результати в тестах на запам’ятовування.

Це лише попередні результати, але вони вказують на те, що ця жива бактерія надзвичайно добре діє на роботу людського мозку. До цього учені проводили схожий експеримент на мишах.

Bifidobacterium longumце один із сотень видів бактерій, що живуть у кишечнику. Багато з них співіснують з нами симбіотично, живлячись енергією з речовин, які всмоктуються кишечником. Але за це бактерії віддячують хазяїнові, допомагаючи процесу травлення, роботі імунної системи, а ще долаючи погані бактерії.[L]

Дінан припускає, що Bifidobacterium longum 1714 вивільняє якісь речовини, що активують блукаючий нерв, який з’єднує кишечник та мозок. Також можливо, що ці речовини потрапляють до мозку через кровотік.

"Бактерії продукують хімічні речовини, і деякі з них є нейроактивними. Нашім тілам вони безсумнівно потрібні, але самі ми не маємо здатності їх виробляти", - говорить Дінан.

"За своєю природою пробіотики – це безпечні бактерії, і якби ми могли виділити ті, що несуть у собі користь для психічного здоров'я, це було б великим проривом у нейробіології та психіатрії. Маю сподівання, що через 5 років у нас на ринку буде один або два пробіотики, що будуть ефективними в лікуванні легких форм тривожності та депресії", - додає науковець.

Нагадаємо, дослідники виявили вірус, котрий, коли потрапляє до організму, погіршує когнітивні здібності людини.

Реклама:

Головне сьогодні