Як розігнати метаболізм: 8 корисних порад

— 12 листопада 2015, 17:34

Проте метаболізм-черепаху таки можна перетворити на прудкого зайчика.

Вісім корисних порад, як це зробити, зібрало видання Harper's Bazaar.

Регулярно їжте. Повноцінно їсти або отримувати корисний снек треба кожні 3 години, тоді метаболізм працює ефективно. Спожита їжа перетворюватиметься на енергію, а не відкладатиметься в вигляді жиру.

Коли ви пропускаєте прийом їжі, метаболізм уповільнюється ( в теорії це відбувається для того, щоби нам вистачило запасів протриматися довгу холодну зиму, яка вже близько). Тіло входить у стан стресу, що може призвести до гормонального дисбалансу та нестачі корисних речовин.

Не обмежуйте себе в калоріях. Так, це дає досить швидкий та короткостроковий результат, але насправді ви заганяєте себе глибше в проблему, з якої потім будете довго вибиратися (дивіться попередній пункт).

Будьте обережні з певними продуктами. Деякі продукти в сирому вигляді можуть впливати на роботу щитоподібної залози. А вона відіграє ключову роль у контролі метаболізму. На думку лікаря-дієтолога Стівена Макарі, наприклад, броколі та білокачанна капуста в цьому плані – найбільші бешкетники. Деякі люди реагують на капустяний сік зниженням температури тіла, а це означає, що метаболізм уповільнюється.[L]

У жодному разі не треба уникати цих продуктів, вони дуже корисні, але не налягайте на них та не їжте часто в сирому вигляді.

Включіть до раціону певні продукти. Високоякісний протеїн – це дика риба, яйця, яловичина, курятина, молоко та сир. Дефіцит протеїну – це поширена проблема жінок. Він може призводити до численних гормональних дисбалансів. Корисною є також кокосова олія.

Уникайте певних продуктів. Це поліненасичені жирні кислоти – олія каноли, соняшникова, кукурудзяна, сафлорова, олія рисових висівок, кунжутна – усі вони є високонестабільними жирами, котрі можуть завдати організмові стресу на гормональному рівні, отже, вплинути на метаболізм.

Харчуйтеся збалансовано. Робіть акцент на білках, але під час кожного прийому їжі ви маєте отримувати і їх, і жири, і вуглеводи. Це потрібно для оптимальної роботи метаболізму, і дієти з низькою кількістю вуглеводів іноді можуть принести більше шкоди, ніж користі.

Спіть добре. Уві сні тіло самовідновлюється за рахунок секреції гормонів. Якщо ви недосипаєте, для організму це стрес, і він починає, про всяк випадок, відкладати жир, особливо в зоні талії.

Займайтеся спортом. М'язи – це найбільш метаболічно активна тканина в організмі. Коротше кажучи, чим більше м'язів, тим швидший метаболізм. І, знов-таки, пропускання прийомів їжі, не ті білки у раціоні, брак вуглеводів та недосипання можуть заважати будувати та підтримувати м’язову масу.

І одна хитрість наостанок: слідкуючи за температурою вашого тіла, ви можете зрозуміти, наскільки ефективно працює ваш метаболізм. Поміряйте температуру вранці, щойно прокинетеся, а потім після кожного прийому їжі. 37 градусів за Цельсієм – саме те, що вам треба.

Нагадаємо, нещодавно британський дієтолог у своїй статті спростував кілька поширених міфів про харчування. Зокрема він вважає, що від частих прийомів їжі метаболізм прискорюється недостатньо, щоби людина худла.

Реклама:

Головне сьогодні