Тест

Не хворійте! 10 міфів про застуду та грип

Їх, на прохання The Huffington Post, розвінчали лікарі.

Застуда може перейти у грип

Це не так. Ці респіраторні захворювання спричиняють різні віруси. Симптоми грипу сильніше виражені – це гарячка, відчуття ломоти в тілі, знесилення та сухий кашель. Застуда - це, зазвичай, закладений ніс та нежить.

Грип – це не тяжка хвороба

За даними американського Центру з контролю та попередження захворювань, щороку на грип хворіють 5-20% населення США, і під час сезону грипу 2014-2015-го року від ускладнень померло 146 дітей.

"Це вагомий аргумент за щеплення. Люди з астмою, проблемами з серцем або люди, старші за 65 років – для них ризик смерті або тяжких наслідків від грипу значно вищий, бо їхня імунна система не така сильна, щоби з ним упоратися", - говорить доктор Кеннет Стіер.

На його думку, вагітним жінкам теж варто подумати про вакцинацію.

Високу температуру треба "морити голодом"

Ні, навпаки, це абсолютно протилежно від того, чого насправді потребує ваше тіло.

"Гарячка – це нормальна реакція організма, який намагається побороти вірус застуди чи грипу. Гарячка жодним чином не пов'язана з тим, чи їсте ви", - каже лікар.[L]

Він закликає під час хвороби не забувати багато пити і давати організмові вдосталь калорій, щоби імунна система могла працювати як слід.

Ми захворюємо через холодну погоду

"Коли погода холодна, ви мерзнете, коли погода спекотна – вам жарко, але ні та, ні інша не можуть стати причиною грипу чи застуди, бо їх спричиняють віруси", - пояснює Стіер.

Вологе повітря може полегшити кашель та утруднене дихання, тож лікарі радять приймати душ, ходити в сауну та використовувати вдома зволожувач повітря.

Не можна виходити надвір із мокрим волоссям

Цьому міфові немає жодного наукового підтвердження, говорить Стіер. Сухе в вас волосся, чи ще вологе, бо вам забракло часу його висушити – це жодним чином не позначиться на вашому здров'ї, каже він.

Від щеплення від грипу можна захворіти на грип

Найпоширеніші побічні ефекти від щеплення – це свербіж, почервоніння, біль чи набряк у місці ін’єкції. У деяких людей після щеплення підвищується температура, з'являється біль у м'язах, головний біль, але це – не грип.

Під час хвороби треба уникати молочних продуктів

Поширена думка, що молочні продукти в раціоні роблять мокротиння більш в’язким, і його складніше відкашлювати – цілком помилкова. Коли у вас немає харчової алергії або несприйняття лактози – молочні продукти не завдадуть жодної шкоди.

Якщо ви зробите щеплення, у вас буде імунітет проти грипу

На жаль, це не так. Щеплення зазвичай захищають від вірусів грипу H1N1, H3N2 та Influenza B, а це приблизно 70-80% вірусів грипу, які "гуляють" під час кожного сезону, каже Стіер. Якщо ви вже перехворіли на грип, це не означає, що ви не можете захворіти знову.

Коли хворієте, не можна займатися спортом

Фізична активність допомагає роботі імунної системи, але якщо ви вже захворіли, спорт вас не вилікує. Слухайте свій організм, і якщо ви впевнені, що почуваєтеся досить добре, щоби не пропускати тренування, краще обмежтеся помірним навантаженням удома. Якщо ж вирішите піти до спортзали, не забувайте протирати знаряддя після себе та мити руки, щоби не заразити інших людей.

Коли кашляєте, прикривайте рота рукою

Ні, будь ласка, не робіть так, адже саме через руки, якими хвора людина торкається ручок дверей та інших предметів, заражаються інші. Кашляйте собі "у плече", а якщо все ж автоматично прикрили рота рукою, то одразу ж помийте руки або скористайтеся засобом для дезінфекції.

Нагадаємо, також корисно знати про те, які продукти допоможуть вам швидше подолати застуду.

PROMOTED

Не обманывайтесь: профилактическая прививка от гриппа не ограждает от риска его "подцепить". Иммунофлазид не только защищает, но и быстро лечит. Болезнь отступает на 2-3 дня быстрее, чем обычно.