Лікарі Слов’янського центру СНІДу зіпсували тест-системи на ВІЛ, вартістю 3 млн. грн.

— 24 грудня 2015, 16:00

Як повідомляє Центр протидії корупції, вони відправили їх звичайною поштовою посилкою, а ці тести потрібно зберігати та транспортувати, дотримуючись холодового режиму.

Так, за інформацією "Всеукраїнської Мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" МОЗ України у вересні-жовтні 2015 року перерозподілив залишки тестів на ВІЛ, зокрема тестування рівня CD-4 та вірусного навантаження ВІЛ-1, які зберігалися в Словянському СНІД центрі на інші регіональні центри профілактики та боротьби зі СНІДом.

3 тис. 550 тест-систем мали надійти в Запорізький, Полтавський, Рівненський, Херсонський та Київський міський центри. Тим не менше тест-системи прийшли до цих центрів вже зіпсованими.

Реагенти надсилали через одну із служб доставки, причому поштовий оператор попередив про відсутність послуги пересилок вантажів з дотриманням температурного режиму.

"Варто відмітити, що відразу після того, як тест-системи були зіпсовані, завідувач Слов’янського СНІД центру Олександр Кушаков звернувся з листом до "Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД" з проханням купити за гроші громадської організації ці тести", - йдеться у повідомленні.

"Відповідальними особами за пересилку реагентів були головний лікар слов’янської лікарні Степанов Володимир, завідувач відділенням профілактики ВІЛ/СНІДу Кушаков Олександр, головний бухгалтер медзакладу Пристинська Н.С. Причому Степанов та Кушаков знали, що транспортування реагентів без дотримання відповідного температурного режиму призведе до їх псування. Міністерство охорони здоров’я та Донецький обласний департамент охорони здоров’я повинні були проконтролювати та забезпечити пересилку тестів, відповідно до умов їх зберігання та транспортування. Тим не менше, жоден з чиновників цього не зробив", - сказано у повідомленні.

В "Міській лікарні ім. Леніна" міста Слов’янська, звідки були відправлені тести, виправдовуються, що порушили температурний режим через відсутність обладнання для транспортування реагентів при мінусовій температурі.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні