Українці викурили 65 млрд цигарок. Цільова аудиторія – жінки

— 1 лютого 2016, 14:33

Про це на презентації результатів дослідження Київського міжнародного інституту соціології розповів керівник правління ГО "Центр громадянського представництва "Життя" Андрій Скипальський, повідомляє "Укрінформ".

"Уперше за останні роки в Україні не зменшилася поширеність куріння та не зменшилося споживання сигарет навіть на фоні гіперінфляції, економічної кризи та зниження рівня доходів громадян", – сказав Скіпальський.

Так, за даними дослідження, кількість курців в Україні у 2015 році порівняно з 2014 роком залишилася на тому ж рівні – 24% населення країни, серед яких 42% становлять чоловіки, 9% – жінки.

За словами експерта, це пояснюється перш за все тим, що у 2015 році влада не реалізувала жодного ефективного заходу, який би посилив контроль над тютюном.

[L]Тим часом лікарі прямою чи опосередкованою причиною зростання смертності населення називають саме тютюнопаління.

Експерти зазначають, що основною цільовою категорією для виробників цигарок наразі є жінки.

Цю тенденцію відмітила, зокрема, кандидат медичних наук, експерт з охорони громадського здоров'я Тетяна Адрєєва, зазначивши, що попереджувальні графічні зображення на пачках цигарок використовуються нерівномірно – лише 4% з них стосуються попереджень щодо загрози паління здоров'ю жінки чи негативного впливу на вагітність.

"Тютюнові корпорації маніпулюють, друкуючи одне графічне попередження про шкоду куріння набагато частіше, ніж інші. Оскільки у такому випадку курці звикають до одного малюнка і згодом не звертають особливої уваги на нього, тим самим нехтуючи відповідним попередженням про жахливі наслідки куріння для здоров'я людини", – наголосила вона.

Екперти вважають що попереджувальні заходи у боротьбі із тютюнопалінням можуть бути дієвими.

Так, за 2015 рік українці викурили 65 млрд цигарок порівняно зі 120 млрд у 2008 році.

Реклама:

Головне сьогодні