Норма чи привілей? У Китаї жінкам дозволили брати "особливі вихідні"

— 17 лютого 2016, 11:25

Для того, щоб отримати один або два відгули на місяць, жінки мають надати роботодавцю довідку з лікарні, пише The Independent.

Це не перша область у країні, яка погодилася на такі зміни в умовах праці жінок. Так само вчинила місцева влада у північній провінції Шанксі та центральній провінції Хубей.

Однак, минулорічне опитування у провінції Гуандонг, яка також мала намір долучитись до ініціативи, показало, що 20% жінок не використовували б свої додаткові вихідні, оскільки це змушуватиме їх ділитися із роботодавцем занадто особистою інформацією.

Фото blog.doctoroz.com

Дехто з респонденток висловив побоювання, що їхнє нове право лише затримає роботу та зіпсує стосунки із босом, зазначає China.org.

В той час, як працівниці переймаються своїми правами, роботодавці занепокоїлися зростанням власних витрат через дію закону. Фахівці побоюються, що власники підприємств у майбутньому найматимуть на роботу менше жінок, щоб не платити за додаткові відгули з власної кишені.

Тим часом лікарі країни нарікають на відсутність стандартів діагностування такого типу болю. Зазвичай фахівець робить висновок лише за словами пацієнтки, тож є можливість зловживань з боку працівниць.

Закон про "особливі вихідні" наразі діє у Південній Кореї, Індонезії, Японії і Тайвані. Це поняття виникло в Японії ще у 1947 році.

Фото personneltoday.com

Єдиною великою компанією, яка включила відгули для жінок до свого міжнародного кодексу, вважається Nike.

В Індонезії жінки вкрай рідко користуються своїм правом на вихідний, навіть якщо потребують його, адже компанії наполягають на обов'язковому попередньому обстеженні, звітує видання Jakarta Globe.

Тайвань пропонує працівницям аж три вихідні, і поки це найгуманніша пропозиція серед усіх країн, де діє цей закон. Однак, схожих ініціатив поки немає у західних країнах.

Згідно з дослідженням, одна із 10 жінок відчуває сильний біль у менструальний період, тобто страждає на дисменорею. Цей стан робить їх непрацездатними у середньому від одного до трьох днів на місяць.

Реклама:

Головне сьогодні