Вірус Зіка: вроджені дефекти у дітей можуть бути не від нього

— 18 лютого 2016, 14:38

Таку заяву зробили лікарі-дослідники із University Network of Environment and Health (Аргентина), пише The Washington Post.

У своїй доповіді вчені повідомляють, що у величезній кількості вроджених дефектів у дітей народжених у Бразилії може бути винен піріпроксіфен, який додають у питну воду, щоб зупинити розвиток личинок комарів, що розносять вірус Зіка.

Влада Бразилії вже назвала цю заяву лише припущенням, яке не має наукової основи, проте остаточно так і не озвучила чи є точний зв'язок між вірусом Зіка і мікроцефалією.

Фото independent.co.uk

Як відомо, тропічна лихоманка Зіка стрімко поширюється по світу. Почалося все у Південній Америці, зараз випадки захворювання вже зафіксували серед подорожуючих з Європи і Росії.

Наразі вакцини і ліків від вірусу Зіка не існує. У дорослих людей лихоманка проходить із симптомати застуди і покраснінням на тілі, а іноді взагалі без симптомів.

У регіонах захворюваності почали фіксувати у ненароджених дітей, якщо мати перехворіла лихоманкою за вагітності, вроджені дефекти.

[L]Раніше лікар-дослідник, акушер-гінеколог, засновник і керівник International Academy of Healthy Life (Канада), автор книг, публіцист Олена Березовська теж писала, що зв'язок випадків мікроцефалії і вірусу Зіка не доведено.

Не дивлячись не доведеність всіх цих даних медичні організації багатьох країн рекомендували жінкам утриматися від поїздок до Південної Америки під час вагітності.

Українські медики закликають громадян не панікувати через розповсюдження вірусу Зіка у світі, проте уточнюють, що в Україні водяться комахи, які потенційно можуть його переносити.

Однак експерти в галузі у охорони здоров'я заспокоюють, що у Європі у холодну пору року можуть фіксуватися лише поодинокі випадки зараження: вірус не здатний поширюватися при холоді, оскільки, комарі, які його розносять, не розмножуються у таких умовах.

Реклама:

Головне сьогодні