Дослідники: гомеопатія не ефективніша за плацебо

— 22 лютого 2016, 10:46

Такого висновку дійшла робоча група Національної медичної дослідницької ради Австралії, яка повинна була перевірити результати 176 клінічних випробувань гомеопатії та визначити, чи можна вважати таке лікування справжнім, пише The Independent.

Усі 57 систематичних перевірок, враховуючи 176 окремих досліджень, були сфокусовані на лікуванні 68 різних хвороб та патологій.

"Їх результати довели, що переконливих доказів ефективності гомеопатичних ліків немає", – кажуть дослідники.

Систематичні перевірки довели не більшу ефективність цих ліків за дію препаратів плацебо.

Фото doktorok.kiev.ua

Гомеопатія – різновид альтернативної медицини, заснованої на принципі розчинення речовин у воді в різних дозуваннях. Вони мають стимулювати імунну систему організму самостійно лікувати хворобу за принципом "подібне лікує подібне".

Гомеопати вважають, що більше розведення не послаблює дію препарату, а посилює.

Керівник досліджень професор Пол Глашіу, академік університету австралійського міста Бонд, написав у Британському медичному журналі, що розпочинав перевірку він не з метою розгромити гомеопатію, а лише із бажанням дізнатися, чи таке лікування може працювати.

Але, за його словами, після 57 перевірок його зацікавлення зникло.

"Я добре розумію, чому Самюель Ханеманн – засновник гомеопатії – був невдоволений результативністю медичних практик 18 сторіччя, таких, як кровопускання та очищення, і намагався знайти альтернативу.

Але я здогадуюся, що він був би розчарований тотальною неспроможністю гомеопатичних ліків підтвердити його сподівання. Натомість ми маємо "глухий кут" лікування", - зазначив професор.

У Великобританії гомеопатію призначають фахівці двох державних госпіталів та деякі сімейні лікарі. Проте у країні не вщухають суперечки про доцільність державних витрат на ці препарати.

Щороку національна медична асоціація витрачає на гомеопатичні рецепти 4 млн фунтів.

Загалом у світі гомеопатичні препарати приймають 200 млн людей.

Реклама:

Головне сьогодні