Вчені з’ясували, що змушує нас худнути краще – дієти чи вправи

— 13 березня 2016, 10:45

Дослідники в Університеті Луборо намагалися з’ясувати, як фізичне навантаження та обмеження за допомогою дієти змінили фізичне і поведінкове ставлення жінок до їжі, пише The Independent.

Під час експерименту учасниць вперше попросили обмежити споживання їжі на 3500 Кдж чи близько 836 калорій на 8 годин.

Потім їх запросили вільно пообідати у буфеті, де дослідники таємно рахували, скільки з’їла кожна.

У другій частині експерименту жінок попросили спалити ту саму кількість калорій, яку перед цим вони прибрали зі свого раціону. Вони мали виконувати спеціальні вправи протягом 90 хвилин.

Фото Eugenia Loli/Flickr

І знову жінки пішли до буфету, не знаючи, що за ними стежать.

Результати були такими: в середньому кожна жінка з’їла 944 калорії у буфеті після того, як побула на короткостроковій дієті, і лише 660 калорій після спортзалу.

Обмеження кількості їжі викликало загострення гормону греліну, і знижувало рівень пептидів YY, які пригнічують голод.

Це дослідження за участі 12 жінок суперечать раніше зробленим висновкам про те, що фізичні вправи змушують людей їсти більше.

Фото Diabetes Care/Flickr

"Ми побачили, що вправи не роблять нас голоднішими і не спонукають їсти більше – принаймні, не у перші години після занять. Наш наступник крок – перевірити, чи ця перевага спорту над дієтами збережеться після першого дня", сказав доктор Стенсель, фахівець з процесів метаболізму у спорті Спортивної школи Університету Луборо.

Інші вчені, зокрема, професор Університету Ньюкасла Майкл Тренелл, який не проводив дослідження, назвав його результати "важливими для розуміння регуляції апетиту".

Реклама:

Головне сьогодні