Чверть людей у світі помирають через погану екологію – великий звіт ВООЗ

— 15 березня 2016, 11:36

Такі дані оприлюднила у новому великому звіті Всесвітня організація охорони здоров'я.

Це перший з 2006 року значний документ, який містить дані про ризики навколишнього середовища для людей, пише The Guardian.

За даними організації, екологічні ризики зумовлюють виникнення понад 100 найнебезпечніших хвороб світу, в щороку саме вони вбивають 12,6 млн людей.

Це 23% усіх смертей, які трапляються у світі.

Дві третини з них, чи 8,2 млн, спричинені неконтактними хворобами – зокрема, інсультами, раком та хворобами серцево-судинної системи, кількість яких значно зросла за останні 10 років.

В той час, коли кількість смертей від інфекційних хвороб, у тому числі діареї та малярії, знизилася з 2006 року, захворювання, спричинені зовнішнім та внутрішнім забрудненням повітря, кліматичними змінами та впливом синтетичних хімічних речовин, зросли.

Щороку "екологічні" хвороби вбивають 12,6 млн людей. Фото Depositphotos

Два найбільші "екологічні" вбивці – це інсульти та інфаркти (2,5 млн на рік), хвороби серця (2,3 млн) та рак (1,7 млн), респіраторні хвороби (1,4 млн) та діарея (846 тисяч). Для порівняння, аварії на дорогах щороку вбивають 1,7 млн людей.

"Здорове навколишнє середовище є фундаментом для здоров'я населення. Якщо країни не вживатимуть заходів, щоби створити безпечне середовище там, де працюють і живуть люди, мільйони хворітимуть і помиратимуть занадто молодими", – заявила Маргарет Чен, генеральний директор ВООЗ.

У звіті ВООЗ йдеться про те, що багато смертей пов'язані з бідністю та швидкою урбанізацією на тлі погіршення якості повітря – як зовні, так і в приміщеннях.

"Погіршення якості повітря спостерігається у багатьох містах з низьким чи середнім достатком. Подальше забруднення атмосфери викликатиме збільшення кількості неконтактних хвороб, але діти до 5 років також більше страждатимуть від респіраторних інфекцій", – йдеться у звіті.

"Сучасні ризики, зокрема, усебічне забруднення повітря, неконтрольоване і небезпечне використання хімікатів, бурхливо розвиваються, тоді як контроль над цими факторами буде вдосконалено лише тоді, коли країна пройде увесь шлях розвитку до суспільства з високим рівнем доходів", – підкреслюють його автори.

Найбільший ризик погана екологія становить для дітей до 5 років і літніх людей у віці від 50 до 75 років.

Найсильніший екологічний вбивця – забруднене повітря у просислових регіонах. Фото Depositphotos

Чоловіки частіше страждають від факторів ризику на робочих місцях та від травм. Для жінок традиційними чинниками ризику є дим при спалюванні твердих видів палива, у тому числі для приготування їжі чи під час походів за водою.

Швидка індустріалізація і забруднення повітря у Китаї, Індії та південно-східній Азії і в Тихоокеанському регіоні – головна причина смертей та хвороб місцевих жителів.

Індустріальне виробництво, урбанізація і використання автомобілів поставило ці регіони на чолі списку країн із забрудненою екологією із показником 7,3 млн смертей на рік.

У Європейському регіоні щороку від шкідливого впливу екологічних чинників помирає 1,4 млн людей.

Онкологія нині є провідною причиною смертей. Від неї помирає 20% населення у світі. За прогнозами ВООЗ, в індустріальних країнах третина населення стикнеться з однією із форм раку. Близько 19% від усіх видів раку спричинені брудною екологією.

Водночас близько 18% усіх хвороб серця асоціюють із забрудненим повітрям.

"Загалом кількість "екологічних" смертей не змінилася з 2002 року, але збільшилася частка неконтактних захворювань", – підсумовують автори звіту ВООЗ.

Також вони відзначають, що діарея лишається однією з основних причин дитячої смертності, викликаючи 20% усіх смертей до п'ятирічного віку.

Раніше повідомлялося, що в результаті кліматичних змін все менша кількість якісних фруктів і овочів будуть доступні людям.

Реклама:

Головне сьогодні