Люди помиратимуть через брак фруктів і овочів – вчені

— 3 березня 2016, 10:40

Через це до 2050 року більше 500 тисяч осіб у рік можуть померти по всьому світу, пише The Guardian.

Видання посилається на нове дослідження, яке було виконане на замовлення Oxford Martin Programme on the Future of Food.

Вчені прийшли до висновку, що глобальне потепління може вплинути на якість харчування і доступність певних продуктів для людей.

Дослідження показало, що зміна клімату знизить доступність населенню фруктів і овочів у 2050 році на 4%, червоного і обробленого м'яса – 0,7%, а загалом калорійність їжі понизить на 3%.

Фото Dmitry Boyarin/flickr.com

Науковці підкреслюють, що ці продукти (зокрема, овочі і фрукти) мають життєво важливе значення у боротьбі з серцево-судинними захворюваннями, інсультами і видами раку, які пов'язані з харчуванням, а це значить, що вплив зміни клімату на здоров'я людей раніше недооцінювали.

"Навіть невеликі зміни у харчовому раціоні всього світу можуть швидко призвести до сотні тисяч смертей. Тягар, який лягає на здоров'я у зв’язку зі зміною клімату, набагато більше, ніж ми думали", – зазначає Пітер Скарборо з Оксфордського університету.

Дослідження розглядало кілька сценаріїв, аналізуючи різні підходи до виробництва сільськогосподарських культур, економічного розвитку, торгівлі та зміни клімату.

За найгіршим прогнозом 529 тисяч людей можуть померти у 2050 році. За оптимістичним сценарієм – 154 тисяч.

Скарборо пояснює, що зменшити число смертей допоможе скорочення викидів вуглекислого газу, підвищення якості освіти та доступності фруктів і овочів.

Фото Army Medicine/flickr.com

У свою чергу професор Енді Чаллінор з Університету Лідса, який не брав участі у цьому дослідженні, зазначив, що "з року в рік мінливість виробництва продуктів харчування стає все більшою і робить глобальні продовольчі ринки більш непередбачуваними".

"Це відважна спроба кількісно оцінити вплив зміни клімату на майбутнє виробництва продуктів харчування. Дуже важко оцінити точно, що ці наслідки будуть, але можна з упевненістю сказати, що тиск на сільськогосподарське виробництво, безумовно, буде більше через зміни клімату", – підсумував він.

Реклама:

Головне сьогодні