Тест

Облиште силу волі: вчені дізналися, чому людям хочеться їсти понад міри

Вчені знайшли ключовий механізм, який контролює наші гормони голоду і призводить до переїдання.

Давно відомо, що два головні гормони – грелін та лептин – відіграють вагому роль у формуванні апетиту і коливанні ваги.

Грелін каже вам, коли ви хочете їсти, тоді як лептин повідомляє мозку, що ви з’їли вдосталь.

Протягом багатьох років вчені вважали, нібито одержимість голодом може бути викликана нестачею лептину – тобто без достатнього рівня люди з надмірною вагою просто не отримували "повідомлення", що вже наїлися.

Але нещодавні дослідження показали, що у людей, котрі страждають на ожиріння, навпаки багато лептину – навіть так: чим гладша людина, тим вищий показник гормону. Однак така людина стає лептино-резистентною, пише видання The DailyMail.

Фото link2fitness.co.ke

Це означає, що клітини мозку, які мають реєструвати лептин, більше не зчитують сигнал ситості, натомість людина відчуває голод, незалежно від кількості спожитого.

Мозок панікує і роздає тілу інструкції: запасатися енергією, підштовхуючи нас до їжі зі значним вмістом жиру, цукру, тому що це найбільш доступні форми енергії. Тіло зберігає енергію, опираючись нашим спробам встати з дивану і піти побігати.

Потяг до їжі стає ще інтенсивнішим. Йому практично неможливо протистояти, тому що лептин повинен приносити відчуття задоволення від їжі, стимулюючи вироблення мозком гормону дофаміну, котрий знижує апетит.

Але якщо ви стійкі до лептину, їжа ніколи не перестає бути смачною, незалежно від того, скільки ви з’їли.

Фото indianapublicmedia.org

Зовсім нещодавно вчені з Німеччини відкрили "перемикач" у мозку, котрий регулює ефект голоду і процес пригнічення лептину.

Відкриття опубліковане у журналі Nature Communications.

З’ясувалося, що ензим під назвою "деацетилаза гістонів 5" (HDAC5) має вагомий вплив на дію гормону.

Насправді, ті, у кого не виробляється ця речовина, є лептин-резистентними.

Цікаво, що активація гормону спричиняє зворотній ефект – втрату ваги.

Фото Kevin Foote/Flickr

Дослідження, проведене на мишах, одного дня зможе допомогти у лікуванні надмірної ваги, йдеться у висновку вчених. Дослідники вважають, що цей ензим зможе пояснити і ефект "йо-йо" у дієті – коли люди спочатку втрачають, а потім знову набирають вагу.

"HDAC5 – важливий "зв’язковий" між жировою тканиною і центрами голоду у мозку", – додають вони.

Відновлення чутливості до лептину стане важливим кроком до стійкого схуднення і лікування інших хвороб – наприклад, діабету 2 типу.

Дослідники Центру Гельмгольтца у Мюнхені, Технічного університету Мюнхена і німецького Центру вивчення діабету кажуть, що знахідка допоможе пояснити, чому люди стають гладкими і чому багато хто страждає після дієти, намагаючись втримати результат.