Жінки планують народження дітей за порами року – дослідники

— 23 березня 2016, 09:40

Набагато менше малюків народжується у період між листопадом та березнем, тоді як між від червня до вересня – набагато більше.

Такі результати дослідження, під час якого проаналізували дані про народження десятків мільйонів дітей, пише The Independent.

Молодші жінки і ті, хто проживає там, де зими найлютіші, охочіше народжують у першій половині року, коли здоров’я малюків вважається кращим.

Протилежна ситуація у країнах Південної півкулі – там жінки народжують частіше від грудня до березня, і менше – у травні-серпні.

Дослідження були проведені вченими в університетах Великобританії та Чилі і викладені у статті "Вибір сезону народження: Роль біологічних та економічних обмежень". Їх оприлюднили на щорічній конференції Королівського економічного товариства.

"Це вперше, коли дослідження документує, що сезон народження – справді сплановане рішення. Матері мають чітке бажання потрапити у гарні сезони навесні та влітку – і часто їм це вдається", –йдеться у висновку вчених.

Британський сайт babycenter також провів дослідження, і виявилося, що малюки, народжені від червня до жовтня, більш схильні бути вищими і мати більші кістки за тих, хто народився взимку.

На думку дослідників, причина полягає у дії вітаміну D на жінку під час вагітності.

Фото mimagephotos/Depositphotos

Малюки, народжені восени та взимку, також більш схильні до харчових алергій, осінні діти – до астми.

Вчені не можуть точно пояснити, чому так відбувається, однак є теорія, що на дитину у перші кілька місяців їхнього життя сильніше впливають такі алергени, як пил чи пильові кліщі, адже вони частіше знаходяться вдома, ніж якби народилися у теплу пору року.

Науковці з’ясували, що жінки дуже швидко реагують на погану погоду. У тих штатах Америки, де зими най екстремальніші, молодші майбутні матері на 8% більш схильні народити дитину влітку, ніж взимку (54% народжуватимуть влітку і 46% - взимку).

Такої різниці не було серед старших жінок, від 40 років і більше, котрі народжували вперше – вони сезон не обирали.

Так само народження дітей за допомогою штучного запліднення не залежить від сезону.

Робота жінок теж відіграє вагому роль у їхніх рішеннях щодо народження. Ті, хто працює у закладах освіти, переважно народжують навесні та влітку – через триваліші вихідні.

Британські лікарі вважають, що планування вагітності – це завжди добре, навіть коли йдеться про такі фактори, як вік, особливості роботи, фінансові можливості та пора року. Але нагадують, що заплановане не завжди здійснюється.

Реклама:

Головне сьогодні