6 чашок кави в день? Кофеїн може запобігати розсіяному склерозу

— 4 березня 2016, 10:47

Довгострокові вигоди для здоров'я підтверджують останні дослідження, які опубліковані у Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Видання зазначає, що кава є одним з найпопулярніших напоїв у світі, щодня люди випивають приблизно 2,25 мільярда чашок в день.

Одне з можливих пояснень його популярності – вміст кофеїну, який може посилити увагу і настороженість. Однак це короткостроковий ефект.

За допомогою двох контрольних досліджень у Швеції і США, що мали безпрецедентно велику вибірку – 2779 піддослідних, вчені дослідили: кофеїн захищає від нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і розсіяний склероз.

Фото Nick Webb/flickr.com

Вчені навіть визначили потенційно безпечний обсяг вживання кави – близько 0,9 літра кави в день (приблизно шести стандартних чашок).

Крім того, дослідження показало, що якщо людина п’є каву і одночасно курить, то напій пом'якшує вплив цигарок на організм.

Фото Jane M/flickr.com

При цьому дослідники погоджуються, що їх висновки вимагають додаткових підтверджень, оскільки у них не було можливості контролювати інші медичні та пов'язані зі способом життя фактори.

Однак, потенційно це дослідження може сприяти більш глибокому розумінню виникненню розсіяного склерозу та розробці нових видів його лікування.

Хвороба Альцгеймера і розсіяний склероз пов'язані з ураженням оболонок спинного та головного мозку. У світі число хворих з розсіяним склерозом перевищує 2 мільйони осіб.

Реклама:

Головне сьогодні