Вірите у конспірологію? У вас, напевне, стрес і нарцисизм, кажуть лікарі

— 11 травня 2016, 17:32

Так вважають психологи — автори дослідження університету Anglia Ruskin, повідомляє The Daily Mail.

Вони з'ясували, що люди, схильні вірити у конспірологічні теорії, вірогідно пережили стресові моменти останніми місяцями.

Дослідники опитали 420 дорослих учасників у віці від 20 до 78 років. Їх попросили оцінити різні конспірологічні твердження за шкалою від 1 (брехня) до 9 (правда).

Серед теорій були такі: приземлення Аполлона на Місяць було знято у Голлівуді, вбивство Мартіна Лютера Кінга молодшого було результатом змови урядових агентств США.

Опитування показало, що сильніша віра у змови була пов'язана із більш стресовими подіями життя, які трапилися протягом останніх шести місяців, та вищим рівнем хвилювань у попередній місяць.

Результати жінок і чоловіків суттєво не відрізнялися.

Молодші учасники опитування були прихильниками конспірології частіше, а от соціальний статус на це ніяк не впливав.

Деякі конспірологи вірять, що висадку людини на Місяць зняли у Голлівуді. Психологі кажуть — стрес.

Науковці припускають, що стрес може впливати на переконання людини двома шляхами. Перший — стресові ситуації змушують мозок мислити менш аналітично.

"Людина з травматичним, стресовим життям може розпочати мислити особливим чином, вбачаючи у подіях шаблони, яких не існує. Саме тому хвилюючі події призводять до віри у теорії змов", — переконаний автор експерименту професор Свамі.

Професор додає, що коли людина вже одного разу сприйняла такий світогляд, усі решта теорій змов також здаватимуться їй вірогіднішими.

Інша причина віри у конспірологію, на думку дослідників, полягає у бажанні людини після пережитого стресу знайти прийнятне пояснення усьому, що відбулося, та відновити відчуття порядку і контролю.

Ці висновки було опубліковано у журналі "Особистість та індивідуальні відмінності" (Personality and Individual Differences).

Інше, пізніше дослідження університету Кенту продемонструвало зв'язок віри у конспірологію та негативних психологічних рис.

Теорії змов схвалюють люди з низькою самооцінкою. Фото Jaykayl/Depositphotos

Психологи вважають, що нарцистичні особистості хоча й високої думки про себе, насправді мають занижену самооцінку. Це може здаватися парадоксом, але такі результати багаторічних спостережень.

Цього разу науковці з Кенту припустили, що теорії змов схвалюють люди з низькою самооцінкою. Про це фахівці написали у журналі Social Psychological and Personality Science.

Вони попросили 202 учасників опитування оцінити правдивість повідомлень, що уряд самостійно організовує терористичні акти у своїй країні.

Також добровольці мали заповнити "шкалу нарцисизму" та самооцінки.

Результати підтвердили припущення, ніби "нарциси" з низькою самооцінкою вірили у змови.

Причому вони робили це навіть тоді, коли їх не підтримували представники близької соціальної групи.

Останнє, третє опитування 500 осіб довело, що низька самооцінка часто може пояснюватися негативним ставленням до людей загалом.

Лікар, який проводив експерименти із самозакоханими людьми, пояснив побачене так: "Нарциси" думають, що вони кращі за інших людей. Водночас вони переконані, що інші постійно намагаються підірвати їхній авторитет. Це спричинює параною та переконання, що інші можуть вступати у змови проти них".

На думку психолога, політики-нарциси більш схильні вірити, що опоненти плетуть проти них інтриги, а важливі політичні події — це результат змови.

Реклама:

Головне сьогодні