Зловживання картоплею може зашкодити здоров’ю, кажуть дослідники

6701
18 травня 2016

Йдеться про чотири чи більше порції на тиждень смаженої, печеної картоплі чи навіть ніжного пюре.

Вони збільшують ризик гіпертонії на 11% порівняно з тими людьми, хто дозволяє собі картопляне задоволення лише раз на місяць.

Дослідники також встановили, що жінки, котрі споживали картоплю фрі понад 4 рази на тиждень, ризикували одержати гіпертонію на 17% більше, повідомляє The Independent. Для чоловіків ефект був менш помітний.

Та й навіть одна її порція на тиждень вже була вагомим фактором, а 5 порцій давали 50% гарантії, що тиск зросте.

Про це повідомили науковці з Гарвардської медичної школи.

Якщо жінки поєднували дві картопляні страви з овочами на тиждень, додаючи боби, сочевицю, горох чи цілі зернові, високий ризик дещо знижувався.

Фото yelenayemchuk/Depositphotos

Лікарі також зазначили, що картопля має високий глікемічний індекс, тож прості вуглеводи швидко перетворюються на цукор, спричинюючи стрімке зростання його рівня у крові.

Американські фахівці опублікували дослідження у журналі British Medical Journal, проаналізувавши дані 187 тисяч чоловіків та жінок, які брали участь у трьох великих проектах у США за останні 20 років.

Однак виявилося, що британські колеги не дуже згодні з ними.

"Цей тип дослідження може вказати нам на взаємозв’язок продуктів та стану здоров’я, але точно не визначає причину і наслідок. Ми не можемо однозначно стверджувати, що картопля викликає високий тиск, і не можемо пояснити, чому такий ефект спричинює цей продукт на учасників дослідження", — розповіла лікар Вікторія Тейлор, головний дієтолог Британської фундації серця.

Вона підкреслила, що інші фактори харчування чи стилю життя могли вплинути на результати.

Інші лікарі підкреслюють, що картопля є джерелом вітаміну С та калію, які краще зберігаються, коли її печуть чи варять зі шкіркою.

Лікар Луїс Леві, голова товариства харчування Public Health England заявив, що "ми маємо базувати дієту на продуктах з крохмалем, таких, як картопля, щоб забезпечувати достатню кількість клітковини. Те, як ви готуєте картоплю, і що їсте разом із нею, може визначати посилене споживання солі, жиру та цукру. Тож стежте за харчуванням і виконуйте фізичні вправи, аби тиск був нормальним".

Перше фото для ілюстрації матеріалу — worldnews/Depositphotos.

powered by lun.ua