Зловживання картоплею може зашкодити здоров’ю, кажуть дослідники

— 18 травня 2016, 16:33

Йдеться про чотири чи більше порції на тиждень смаженої, печеної картоплі чи навіть ніжного пюре.

Вони збільшують ризик гіпертонії на 11% порівняно з тими людьми, хто дозволяє собі картопляне задоволення лише раз на місяць.

Дослідники також встановили, що жінки, котрі споживали картоплю фрі понад 4 рази на тиждень, ризикували одержати гіпертонію на 17% більше, повідомляє The Independent. Для чоловіків ефект був менш помітний.

Та й навіть одна її порція на тиждень вже була вагомим фактором, а 5 порцій давали 50% гарантії, що тиск зросте.

Про це повідомили науковці з Гарвардської медичної школи.

Якщо жінки поєднували дві картопляні страви з овочами на тиждень, додаючи боби, сочевицю, горох чи цілі зернові, високий ризик дещо знижувався.

Фото yelenayemchuk/Depositphotos

Лікарі також зазначили, що картопля має високий глікемічний індекс, тож прості вуглеводи швидко перетворюються на цукор, спричинюючи стрімке зростання його рівня у крові.

Американські фахівці опублікували дослідження у журналі British Medical Journal, проаналізувавши дані 187 тисяч чоловіків та жінок, які брали участь у трьох великих проектах у США за останні 20 років.

Однак виявилося, що британські колеги не дуже згодні з ними.

"Цей тип дослідження може вказати нам на взаємозв’язок продуктів та стану здоров’я, але точно не визначає причину і наслідок. Ми не можемо однозначно стверджувати, що картопля викликає високий тиск, і не можемо пояснити, чому такий ефект спричинює цей продукт на учасників дослідження", — розповіла лікар Вікторія Тейлор, головний дієтолог Британської фундації серця.

Вона підкреслила, що інші фактори харчування чи стилю життя могли вплинути на результати.

Інші лікарі підкреслюють, що картопля є джерелом вітаміну С та калію, які краще зберігаються, коли її печуть чи варять зі шкіркою.

Лікар Луїс Леві, голова товариства харчування Public Health England заявив, що "ми маємо базувати дієту на продуктах з крохмалем, таких, як картопля, щоб забезпечувати достатню кількість клітковини. Те, як ви готуєте картоплю, і що їсте разом із нею, може визначати посилене споживання солі, жиру та цукру. Тож стежте за харчуванням і виконуйте фізичні вправи, аби тиск був нормальним".

Перше фото для ілюстрації матеріалу — worldnews/Depositphotos.

Реклама:

Головне сьогодні