Гарячі напої можуть спричинити рак – ВООЗ

— 16 червня 2016, 15:55

Таку заяву зробили в департаменті здоров'я ООН, базуючись на 1 тисячі наукових досліджень.

Є дані, що швидше температура, а не субстанція напою, може спричинити рак стравоходу. Ризик з'являється, коли температура напоїв збільшується понад 65 градусів за Цельсієм, повідомляє The Independent із посиланням на AFP.

Повідомлення з'явилося після того, як у ВООЗ переглянули тисячу наукових досліджень, котрі визначали, чи пов'язане вживання кави з онкологічними захворюваннями.

Усі вони були проведені під супроводом Міжнародної агенції дослідження раку (IARC).

Директор агентства Крістофер Вайлд пояснив: "Ці результати припускають, що дуже гарячі напої є можливою причиною езофагіального раку, і що їхня температура, а не самі напої, відповідальні за появу захворювання".

Фото fontecoffee.com

Дослідження, проведені у Китаї та Ірані, Туреччині та Південній Америці, де звикли пити дуже гарячий чай чи мате (температурою понад 70 градусів за Цельсієм), продемонстрували збільшення кількості випадків раку стравоходу з підвищенням температури улюблених напоїв.

Тож вчивання рідин температурою понад 65 градусів за Цельсієм у ВООЗ назвали "вірогідно канцерогенним для людини".

У 1991 році агенція оголосила каву можливим канцерогеном, однак тепер, завдяки новим даним, цей статус мають переглянути. Немає жодних переконливих доказів, що кава, а не її температура, спричинює рак стравоходу.

Реклама:

Головне сьогодні