Прощавайте, солодкі нямки! Поради для тих, хто хоче відмовитися від цукру

— 26 червня 2016, 10:00

Людина, в чийому раціоні забагато цукру, може почуватися млявою, потерпати від браку енергії, а різкі стрибки рівця цукру в крові провокують сильні напади голоду та штовхають нас до нездорового вибору їжі.

Водначас для багатьох життя без солоденького – це така мука, що страшно й уявити. Проте дедалі більше людей у світі рішучо обирають безцукровий стиль життя.

Якщо і ви бажаєте спробувати, видання The Daily Mail зібрало поради експертів, як без зайвих страждань попрощатися з цукром.

Звертайте увагу на те, що саме їсте

Перший крок до обмеження чи повної відмови від цукру – це уважне читання етикеток на харчах, які ви купуєте в супермаркеті.

"Усе, що закінчується на "оза" – глюкоза, цукроза, фруктоза, лактоза, мальтоза – це одна з форм цукру, так само, як мед, агава, патока та сиропи на кшталт кукурудзяного або рисового, і не забудьте про глюкозово-фруктозовий сироп – кукурудзяний сироп із високим вмістом фруктози", - застерігає дієтолог Мерилін Гленвілль.

Фото ArenaCreative/Depositphotos

"Чим солідніший список інгредієнтів, тим більше цукру містить продукт", - каже вона.

Наступний крок – це перестати додавати цукор у напої та їжу, зазначає Гленвілль.

Маленькими кроками – до успіху[L]

"Цукровий детокс" – це досить важка штука, а ласунам такий челендж узагалі може здатися нездійсненним. Не потрібно сварити себе за зриви.

"Поступове здійснення різних кроків в цьому напрямку та зменшення (кількості цукру в раціоні) для когось може виявитися кращою опцією", - зазначає дієтолог Шона Вілкінсон.

Не втримавшись від шматка торта чи кількох келишків вина, краще не картатися та наступного дня продовжити дотримуватися свого нового, здоровішого раціону, ніж капітулювати взагалі. А протримавшись кілька днів чи тижнів , ви помітите такі зміни в своєму самопочутті та зовнішньому вигляді, що вам не захочеться повертатися до старого життя, каже вона.

Фото Avesun/Depositphotos

Подбайте про мікрофлору

"Внутрішня екологія" людського організму, тобто корисні бактерії, які живуть в нас, надзвичайно важлива. Відмова від цукру може стати шоком для тіла, чим неодмінно скористаються погані бактерії. Зарадити цьому можна пробіотиками, радить дієтолог Едріен Бенджамін.

Не обов’язково вживати їх у вигляді пігулок. Це можуть бути натуральні йогурти, кефір, кисла капуста або місо.

Щоби менше тягло на солоденьке

Коли ви відмовляєтеся від цукру, і ваше тіло до цього призвичаюється, неминучим буде зниження рівня енергії. Через це солодкого хотітиметься ще дужче. На думку дієтолога Касандри Барнс, допомогти здатен хром.

"Цей мінерал допомагає врівноважити рівень інсуліну та стримує вечірні страждання за солодким", - каже експерт.

Фото macniak/Depositphotos

Голоду – ні

Коли ми голодні, стає ще важче встояти перед шоколадкою чи іншим смаколиком. Проте насправді наш організм просить не цукру, а білку, каже Барнс. Страви, багаті на протеїн, надовше дають нам відчуття ситості, ми не переїдаємо та не тягнемося за перекусами.

Нагадаємо, надмірна кількість цукру в раціоні не лише погано позначається на фігурі, а й збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

А як зробити процес відмови від шкідливої звички легшим із психологічної точки зору – на цю тему теж є кілька корисних порад.

Реклама:

Головне сьогодні