Які бактерії знайшли науковці у вагонах та на ескалаторах метро?

— 30 червня 2016, 17:36

Усе це привід задуматися про рівень гігієни, пише видання Time.

Вагони метро теж переповнені мікробами. Але чи маємо ми хвилюватися через це?

Група дослідників з Гарвардської школи громадського здоров'я прагнули це з'ясувати, тож здійснили кілька подорожей на лініях метро у Бостоні.

У їхньому новому дослідженні, опублікованому у журналі Американського товариства мікробіології mSystems, науковці розповіли про рівень забруднення сидінь, спинок, стін, поручнів, автоматів для продажу квитків та рухомого руків'я.

Вчені здивувалися тому, наскільки з точки зору мікробного біотипу метро було схоже на людську мозаїку.

Домінантними бактеріями на усіх поверхнях були мікроби зі шкіри та рота.

Види колоній, які процвітали у певних місцях метрополітену, залежали від того, як ця поверхня використовується: було знайдено збагачені колонії "бактерій дихання" на сенсорних екранах і вагінальні бактерії на пластикових та поліестрових сидіннях.

На сидіннях у метро лишаються вагінальні бактерії. Фото pio3/Depositphotos

На щастя, вчені не знайшли патогенні організми, які зазвичай викликають хвороби, або стійкі до антибіотиків гени.

"Я був здивований тим, наскільки середовище метрополітену було схоже на людей у певному сенсі. Однак якщо замислитися про відносний розмір бактерій у порівнянні з порами одягу, не дивно, що ми лишаємо по собі усі види мікробів", — розповів провідний автор дослідження Кертіс Хаттенховер.

Науковці переконані, що метод дослідження, який вони обрали, може бути корисним для аеропортів, вокзалів, потягів, вагонів метро і навіть шкільних класів у період епідемії.

Так медики зможуть вчасно розпізнати зміни бактеріального складу на початку сезону і запобігти розповсюдженню норовірусів, тож влада зможе вчасно попередити суспільство про засоби захисту.

Нині ж для поїздок у метро науковці радять просто витирати руки серветками, не торкатися обличчя і мити руки їх теплою водою з милом за першої нагоди, як після будь-якого громадського транспорту.

Реклама:

Головне сьогодні