Тест

Це можливо: у Таїланді зупинили передачу ВІЛ від матері до дитини

Про ці дані повідомила Всесвітня організація охорони здоров'я, пише Російська служба BBC.

Такий результат став можливим завдяки активній кампанії з попередження розповсюдження ВІЛ-інфекції, яку веде влада Таїланду.

Якщо лікарі у різних країнах світу зможуть зупинити передачу вірусу від матері до дитини, з ВІЛ-інфекцією в майбутньому буде покінчено, відзначають експерти ВООЗ.

У доповіді ВООЗ йдеться, що у Таїланді рівень інфікованості дітей ВІЛ та сифілісом у лоні матері становить 1,91% від загальної кількості всіх заражень.

Згідно зі світовими стандартами організації, цей показник не повинен перевищувати 2%, крім того, інфікованих має бути менше 50 на 100 тис. новонароджених.

Кількість новонароджених, заражених вірусом ВІЛ, скоротилася у країні з понад трьох тисяч наприкінці 1990-х років до 86 випадків у 2015 році.

Під час попередньої перевірки ВООЗ у Таїланді в 2003 році частка заражень ВІЛ-інфекцією та сифілісом у лоні матері становила 10,3% від загальної кількості заражень.

Першою країною у світі, яка виконала цей критерій Всесвітньої організації охорони здоров'я, у минулому році стала Куба.

Нині частка передачі ВІЛ від матері до дитини становить 1,9% від усіх заражень. Цей показник потрапив у межі норми ВООЗ. Фото en.thaihealth.or.th

Окрім Таїланду, проблему передачі вірусу ВІЛ і сифілісу від матері до дитини вирішила Білорусь. Вірменія вирішила цю проблему стосовно ВІЛ, а Молдова — щодо сифілісу.

У 2014 році у світі було зареєстровано 220 тисяч випадків ВІЛ у новонароджених. У тому ж році сифіліс став причиною майже 200 тисяч смертей при народженні та ранніх смертей новонароджених.

"Те, що Таїланд зміг це зробити, є стимулом для інших країн світу, а також для медичної спільноти, тому що зараз вже можна припустити, що світ можна повністю позбавити від ВІЛ", — заявив агентству AP директор південноазіатських програм ВООЗ Пунам Кетрапал.

Він нагадав, що у минулому рівень поширення ВІЛ-інфекції в Таїланді був одним з найвищих у регіоні.

Таїланд зміг домогтися таких результатів у тому числі завдяки розвиненій системі допологового догляду — не лише у великих містах, а й в найбідніших селах.

Майже всі вагітні у Таїланді проходять обстеження на ВІЛ. 95% ВІЛ-позитивних проходять лікування, що запобігає передачі вірусу дитині. Майже всі діти, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів, отримують антиретровірусні препарати.

Першою країною, яка впоралася з інфікованістю новонароджених ВІЛ, була Куба. Фото dnaindia.com

Як повідомляє з Бангкока кореспондент BBC Силія Хаттон, без лікування матері ймовірність передачі вірусу дитині може сягати 45%. Курс лікування знижує цю ймовірність до 1%.

Однак сотні тисяч жінок, які приїжджають до Таїланду на заробітки з сусідніх країн, у цій статистиці не враховані і ніякого допологового догляду на території Таїланду не проходять.

За приблизними підрахунками, у країні близько 2,7 млн робочих-мігрантів. Вони мають дуже обмежений доступ до системи охорони здоров'я, багато хто через мовний бар'єр і проблеми з поліцією неохоче погоджуються на тестування або лікування, повідомляє UNAIDS.

[L]Тим часом ВООЗ рекомендує всім геям пройти профілактику ВІЛ.

Особливу занепокоєність викликають геї і трансгендери, пише видання. У минулому році Всесвітній банк опублікував дослідження, яке свідчить про те, що у 2012 році в Бангкоку рівень поширення ВІЛ-інфекції у цій групі ризику підвищився з 21% до 28%.

Лише п'ята частина інфікованих геїв і трансгендерів проходила курс лікування антиретровірусними препаратами, незважаючи на те, що держава надає їх безкоштовно.

У 1990-х, коли влада вирішила домогтися 100-відсоткового використання презервативів у місцевих будинках розпусти, рівень поширення інфекції різко впав. Проте у 2014 році від СНІДу в Таїланді загинули близько 20 тисяч осіб.

У країні з населенням 60 млн осіб близько 450 тисяч живуть з ВІЛ-інфекцією.