Чи можна довіряти мобільним додаткам про вагітність? Погляд науковців

— 2 липня 2016, 11:00

Більшість "фертильних" застосунків для мобільних телефонів не базуються на наукових фактах, тому жінкам не варто за допомогою них намагатись завагітніти чи, навпаки, уникати вагітності – переконані деякі фахівці.

Такого висновку вони дійшли, переглянувши близько 100 подібних безкоштовних програм з iTunes, Google чи Google play, повідомляє The Daily Mail.

Вчені з Медичної школи університету у Джорджтауні попереджають про те, що, довіряючи додаткам, жінки можуть наражатися на небезпеку через хибні розрахунки.

На їхню думку, лише кілька програм застосовують метод розрахунку, заснований на доказовій методології.

Результати дослідження, яким керувала професор університету Маргарет Дюан, було опубліковано у журналі Американської ради сімейної медицини (Journal of the American Board of Family Medicine).

"Додатки для смартфонів стають усе популярнішими, адже усе більше жінок прагнуть використовувати природний метод планування сім’ї. Це відбувається, бо жінки хочуть бути обізнанішими у процесах, які відбуваються в їхньому тілі", - розповіла лікар.

Усі досліджені додатки входять до групи, яка спирається на методи, засновані на обізнаності про фертильні дні (fertility awareness based methods чи FABMs).

Їхня ефективність залежить від багатьох факторів, у тому числі від здатності жінки точно записувати і класифікувати спостереження за своїм тілом.

Однак науковці переконані, що покладатись винятково на додатки недостатньо, щоб уникнути вагітності.

55 із 95 додатків одразу виключили з дослідження, адже вони або не були засновані на методі розрахунку днів запліднення, або мали обов'язкову угоду, що їх не можна використовувати для уникнення вагітності.

Фото sofeminine.co.uk

Кожному додатку із решти 40 призначили рейтинг за 5-бальною шкалою залежно від 10-ти прозорих критеріїв, які розташували у порядку важливості для уникнення вагітності.

Із них 30 передбачили дні можливого запліднення користувачки, а 10 – ні.

Лише 6 застосунків мали чудовий і точний результат, тобто не позначали фертильні дні як нефертильні.

"Ми рекомендуємо жінкам, які хочуть розпізнавати ознаки фертильних днів, спочатку одержати інструкції від фахівця, а вже потім шукати додаток", - попередили вчені.

Дослідження з'ясувало, що тисячі жінок некоректно інформували про ті періоди, коли може відбутися зачаття.

"Перш ніж використовувати додаток чи сайт, жінка має зрозуміти, що так зване фертильне вікно складається з дня овуляції плюс попередні п’ять днів циклу. Користувачки можуть передбачити за допомогою додатку день овуляції, а вже потім використовувати його як гід по фертильному вікну", - розповів другий автор дослідження лікар Сеттон.

Він та його колеги тестували усі додатки для одного випадку: жінки з менструальним циклом у 28 днів та чотирма критичними днями, чиї останні дні розпочалися теоретично 1 січня.

У цьому випадку 80% сайтів та 87% додатків передбачили дні овуляції вірно, вказавши, що він настане 15 січня.

Фото sofeminine.co.uk

Однак лише один сайт і три додатки вказали, що фертильне вікно триватиме з 10 до 15 січня.

Цим сайтом виявився babymed.com, а серед додатків впоралися із завданням iPeriod, My Days та Clue.

Науковці попереджають жінок, щоб вони були обережними і не покладалися лише на сайти і додатки, щоб передбачити найкращі дні для настання вагітності.

Однак дослідниця з університету Канберра в Австралії і лікар Дебора Луптон, яка не брала участі у роботі, порадила жінкам додати до застосунків ще кілька факторів, які можуть уточнити день овуляції. Зокрема, вони можуть відстежувати зміни у своєму тілі: невелике підвищення температури, збільшення виділень з інтимних місць у вигляді тонких ниток прозорого слизу.

Повторивши такі спостереження кілька разів, можна сміливо відштовхуватись від одержаних знань про себе і користуватись мобільними додатками.

Реклама:

Головне сьогодні