Чому і як мозок заважає нам худнути, і як його "переконати" – поради експертів

— 9 липня 2016, 10:03

Чому мозкові не до вподоби процес скидання ваги, як його переконати та вмовити, поради фахівців зібрав сайт Healthista.

1. Інстинкти мисливця-збирача

Приблизно мільйон років люди жили як мисливці-збирачі і, на жаль для сьогоднішніх нас, значна частина манери харчування сформувалася саме тоді. Зараз у світі є багато харчів, мішленівських ресторанів та снеків на будь-який смак, але байдуже, наш мозок усе одно пристосований до способу життя мисливця-збирача, котрий не знає, коли йому вдасться знову попоїсти.

"Якщо бажаєте досягти успішної та довгострокової втрати ваги, часто перше та найголовніше, що вам треба зробити, це переосмислити ваші стосунки з їжею, оскільки це поможе вам зрозуміти, чому ви харчуєтеся певним чином", - каже дієтолог та спеціаліст зі спортивного харчування Лора Кларк.

Фото kues/Depositphotos

Не змінивши свого способу життя, ви скоріше за все повернете собі всі свої кіло, а може, наберете ще більше, щойно "злізете" з дієти, попереджає експерт. Кларк радить змінити "реактивний" підхід до харчування на "проактивний", тобто не їсти шкідливу їжу і потім через це картатися, а добре "заправляти" своє тіло упродовж усього дня.

2. Вам важче приймати правильні рішення

Сила волі – це словосполучення часто лунає у розмовах про дієти. Але чому в одних людей її, здається, більше, ніж у інших? Насправді ж сила волі або самоконтроль – це вичерпний ресурс. Чим більше рішень ми приймаємо, чим вони складніші, тим більше сили волі ми на це витрачаємо.

Приплентавшись додому після напруженого, сповненого стресів дня, ви скоріше не встоїте перед пачкою печива, ніж якби байдикували, лежачи на пляжі.

Фото Subbotina/Depositphotos

"Вам може здатися, що стрункі люди мають більше самоконтролю, йоли йдеться про їжу, але це не так – у них просто все ліпше впорядковано, і вони не мають приймати рішень відносно їжі. Щоби зберегти ваш рівень самоконтролю, скоротіть кількість рішень, які вам потрібно прийняти впродовж дня, спланувавши наперед, що ви їстимете і чим перекушуватимете", - радить коуч Керол-Енн Райс.

3. Між вами та їжею є емоційний зв'язок[L]

Дуже часто ми використовуємо їжу як "емоційну милицю", втішаючи та відволікаючи себе при паніці чи стресі. Від солодкого, тобто вуглеводів, нам справді кращає, хоч і ненадовго, бо вони підвищують рівень серотоніну.

"Спробуйте поміркувати про способи покращити ваше самовідчуття, не пов'язані з їжею", - рекомендує Райс.

Наприклад, це може бути якесь хобі чи спорт, адже під час фізичних навантажень відбувається викид ендорфінів.

Фото annakhomulo/Depositphotos

"Не очікуйте швидких результатів – якщо бажаєте змінити свій раціон, то найважливішою психологічною навичкою буде терпіння. Потроху змінювати ваші звички впродовж тривалого періоду часу – ось що принесе справжній і довгостроковий результат", - додає експерт.

4. Ви боїтеся протеїну

Білок – це не лише для фітнес-маніяків. Правильна кількість протеїнів у раціоні здатна стати в пригоді кожному, хто бажає скинути вагу. Білок надовше дає відчуття ситості, помагає зменшити порції та уникнути вечірнього зазирання в холодильник. Також протеїн помагає тілу підтримувати м’язову масу, а від неї залежить швидкість метаболізму.

Висновок: якщо бажаєте скинути вагу, слідкуйте за тим, щоби вашому тілу не бракувало білків.

Фото stockasso/Depositphotos

5. Очі більші за шлунок

Наскільки велика ваша тарілка? Чи не готуєте ви завелику порцію їжі, бо так практичніше? Тим, перед ким стоїть ціль – схуднути, добре буде згадати класичні, старомодні поради – вести харчовий щоденник, зважуватися, контролювати розмір своїх порцій та старатися "вбудувати" в свій щоденний розклад фізичну активність.

Нагадаємо, чим варто годувати та поїти наш мозок, а які продукти не йдуть йому на користь - про це теж добре знає наука.

Реклама:

Головне сьогодні