Ожиріння пов'язане з принаймні 13-тьма видами раку – вчені ВООЗ

— 28 серпня 2016, 10:00

До такого висновку дійшли спеціалісти робочої групи Міжнародного агентства з вивчення раку, яке входить до Всесвітньої організації охорони здоров'я, пише The New York Times.

Вони дослідили більше тисячі досліджень на предмет згадки в них зайвої ваги піддослідних.

Вже на першому етапі відбору стало зрозуміло, що ожиріння є у переліку захворювань, які супроводжують п'ять видів раку: аденокарциноми стравоходу, колоректального раку, раку молочної залози у жінок в пост менопаузі, раку матки та нирок.

Новий огляд, який був нещодавно опублікований у журналі New England Journal of Medicine, пов'язує додаткові вісім видів захворювань з надлишковою вагою: два види раку шлунка – кардіального відділу та низу стравоходу, раку печінки, раку жовчного міхура, раку підшлункової залози, раку щитовидної залози, раку яєчників, раку крові, множинних мієлом та менінгіту – доброякісного типу раку мозку.

Ожиріння є у переліку захворювань, які супроводжують 13 видів раку. Фото Gelpi/Depositphotos

За словами голови робочої групи, доктора Грема Колдіца, професор медицини та хірургії в Університеті Вашингтона в Сент-Луїсі, ці 13 видів раку разом складають 42% усіх нових діагнозів раку.

Ожиріння пов'язане зі значними метаболічними і гормональними порушеннями, а також з хронічним запаленням, фактори, які можуть допомогти пояснити її зв'язок з раком.

[L]У свою чергу професор епідеміології в Університеті Джонса Хопкінса Школи громадської охорони здоров'я Елізабет Плац, яка не була залучена до дослідження, зазначає, що науковці проробили велику роботу і результати їхніх досліджень, зокрема, слід взяти до відома жінкам.

"Найсильніша асоціації, яку вони знайшли, це рак матки та в постменопаузі рак молочної залози. Це важливі повідомлення, які жінки повинні почути", – каже вона.

Для деяких видів раку, група виявила, що більш гладка людина, тим ймовірнішим є ризик цього захворювання.

Наприклад, рак ендометрія у жінок з нормальною вагою з індексом маси тіла від 25 до 29,9 був на 50% вище відносного ризику. Для жінок з ІМТ між 30 і 34,9 ризик більше ніж у два рази. У чотири рази більше вірогідність захворіти у жінок з ІМТ від 35 до 39,9, а у тих, хто має цей показник 40 або більше ризик в сім разів збільшений.

Група знайшла лише обмежена кількість доказів, що ожиріння може бути пов'язано з трьома додатковими видами раку: раку грудей у ​​чоловіків, раку простати та найбільш поширеною формою неходжкінської лімфоми.

Реклама:

Головне сьогодні