Свербіж на шампунь, задуха на фарбу, кропив’янка на людей: лікарі говорять про "алергію на сучасне життя"

— 11 вересня 2016, 11:00

Її ще називають "алергією на сучасне життя".

Про тим, кому доводиться з нею жити, пише The Daily Mail.

45-річна Антонія Бріндл, директорка маркетингової компанії має алергію на певне вино, пральні порошки, косметичні засоби, а засобів після гоління її наречений мусив перепробувати цілу купу, аж поки їм не вдалося підібрати такий, від якого жінка не чухатиметься і не задихатиметься.

"Зокрема я потерпаю, коли в когось новий килим; чи то запах, чи то частки тканини в повітрі, але в мене починається алергія", - каже Антонія.

У 45-річної Антонії алергія на миючі та косметичні засоби, а ще на вино

Зі слів професора дерматології з Бредфордського університету Ендрю Райта, на множинну хімічну чутливість (МХЧ) частіше страждають саме жінки.

"Ми щодня зустрічаємося зі стількома хімічними речовинами, і оскільки в людей різний поріг чутливості, може бути складно передбачити чийсь рівень алергії", - зазначає лікар.

Причому "винуватця" виявити буває дуже непросто. Наприклад, метілізотіазолінон (МІ) у 2013-му році був поширеним компонентом зволожуючих та сонцезахисних кремів, шампунів, навіть дитячих вологих серветок.[L]

Він подовжував термін зберігання, а ще – викликав подразнення та свербіж.

У 2014-му науковці рекомендували припинити використання МІ в тих косметичних засобах, які лишаються на шкірі. Одначе в тих, які належить змивати з волосся чи тіла, він лишився.

"МІ усюди. Він не токсичний, але може провокувати значну реакцію, часом я бачу багато такого", - говорить Райт.

Інша речовина, котра часто викликає алергію – парафенілендіамін. Він часто є в складі фарби для волосся чи тканин, копіювальних апаратів чи принтерів, косметиці темних відтінків, тимчасових тату, оліях тощо.

46-річна Джо Гордон "познайомилася" з ним кілька років тому, коли вирішила пофарбуватися в темніший колір, ніж зазвичай, і купила фарбу для волосся тієї ж торгової марки, просто іншого відтінку.

Лікарі кажуть, "алергія на сучасне життя" зустрічається дедалі частіше. На фото Джо Гордон під час нападу

"Наступного ранку моя голова роздулася, а мої очі звузилися до щілинок. Я кинулася до лікаря і два тижні просиділа на стероїдах. То було жахливо. Зі мною такого ніколи не було", - згадує вона.

А потім Гордон спробувала нову фарбу для вій.

"Моє обличчя пекло вогнем, я не могла дихати. Мене відвезли до лікарні й на місяць посадили на стероїди… Знадобилося шість годин, щоби ця реакція вщухла. Мені було так погано, що на очах з'явилися пухирці, це був жах. Я не могла їсти, половина мого лиця була пурпурова. Страшенно боліли очі, обличчя і шия", - ділиться Джо.

Найбільшу тривогу лікарів викликає непередбачуваність алергічних реакцій.

41-річна Ніккі Беннетт часом відчувала свербіж шкіри та нудоту, коли мала справу з гелем для прання або для душу. Аж раптом у відпустці, намастившись своїм звичним сонцезахисним кремом, жінка з ніг до голови вкрилася пухирцями.

Відтоді Ніккі не переносить цілу низку чистячих засобів, парфумів та освіжувачів для повітря і мусить щодня пити антигістаміни. І найгірше те, зазначає жінка, що вона жодним чином не може знати, з якою речовиною контактували люди, з якими вона спілкується.

"Торік ми з (чоловіком) Меттом та моїми друзями святкували мій день народження. Коли ми сіли в чудовому пабі, я відчула, що в мене починається кропив’янка, і сльозяться очі. Певно, то було від того, що я обійняла одну з моїх подруг і вступила в контакт з її парфумом чи косметикою, і це дало реакцію. Мені довелося піти додому", - розповідає Ніккі.

За порадою лікаря вона тепер "тримає дистанцію", не обіймає нікого і не цілує.

41-річна Ніккі Беннетт тепер змушена щодня приймати антигістаміни

За вирішення своєї проблеми рішучо взялася 46-річна Мері-Грейс Мілнер, коли список того, чого їй слід уникати – від засобів для чистки килимів до зубної пасти - виріс до 400 найменувань. Жінка стала вегетаріанкою і повністю прибрала зі свого життя геть усі хімічні продукти, а ще звернулася до гомеопата та спеціаліста з акупунктури.

Конопляне мило для миття, сода для чистоти оселі, а ще Мері-Грейс уникає місць, де може зустрітися з алергеном.

"Я працюю, я активна. Я граю в теніс. Це неймовірно, кілька років тому я заледве могла за двері вийти", - тішиться Мілнер.

Нагадаємо, дуже-дуже важливо прати новий одяг, перш ніж його вперше надягти. Адже агресивні барвники та формальдегід можуть викликати серйозні алергічні реакції.

Фото з The Daily Mail та Voyagerix/Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні