Тест

У МОЗ закликають дорослих робити щеплення від дифтерії та правця

За словами начальника відділу програм та проектів МОЗ Сергія Платова, у випадках, коли потрібної вакцини немає у медзакладі, треба звертатися до управлінь охорони здоров'я, а також на гарячу лінію МОЗ, повідомляє Укрінформ.

"Була поставлена вакцина для профілактики дифтерії та правця як для дітей, так і для дорослих. Ми закликаємо до того, що проти дифтерії та правця вакцинуватися повинно і доросле населення, це закладено календарем щеплень. Тому всі дорослі, які не отримали щеплення, повинні також звернутися в поліклініки, де можуть отримати вакцину від дифтерії та правця. Її достатньо", – сказав Платов.

[L]Загалом в Україну, за даними ЮНІСЕФ, було доставлено 1 599 600 доз вакцини для профілактики дифтерії і правця для дорослих (АДП-М) та 919 200 доз вакцини для дітей (АДП).

Платов зазначив, що МОЗ здійснив поставку практично всіх вакцин, які є в календарі профілактичних щеплень.

На запит "Української правди. Життя" Держслужба статистики повідомила, скільки людей померло від правця та коклюшу за останні три роки.

У 2013 році від усіх видів правця в Україні померли 6 людей, від коклюшу – 2. У 2014-ому без урахування частини зони АТО і Криму від правця померло – 10 осіб, і двоє – від коклюшу. У 2015 році (без території зони АТО і Криму) – 6 смертей від правця і 4 – від коклюша.

Відомство зауважує, що "розробка причин смерті проводиться відповідно до міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я Десятого перегляду".

Як відомо, раніше відомий лікар Євген Комаровський в інтерв’ю "Українській правді. Життя" зауважив, що журналісти не пишуть про випадки захворювання на хвороби, від яких має проводитись щеплення. Натомість до ЗМІ потрапляють історії про те, що нібито дитина померла від вакцинації.

Редакція звернулась з проханням прокоментувати дані Держстату головного дитячого імунолога Києва Федора Лапія. За його словами, правець в країні є.

Коли потрібної вакцини немає у медзакладі, треба звертатися до управлінь охорони здоров'я, а також на гарячу лінію МОЗ. Фото portal.lviv.ua

"Раніше ним хворіли переважно дорослі люди. У 2016 році випадки правця є вже серед дітей у Львівській, Хмельницькій та Дніпропетровській областях. До цього його давно не бачили в країні серед через вакцинацію", – коментує Федір Лапій.

На запитання про те, чому статистика не показує сплеску захворювань, імунолог відповів, що тут є фактор того, як записувати кінцевий діагноз.

"Коклюш у дітей першого року життя може проявлятися тільки в апное (зупинка дихання). Ні кашлю типового немає, ні нежиті – просто зупинка дихання. Звичайно, такі випадки навряд чи підуть на лабораторне дослідження, стосовно того, чи це був коклюш", – каже Лапій.

Тому у такої дитини кінцевим діагнозом буде вказано смерть від апное чи пневмонії, а не від коклюшу. Крім того, є коклюшоподібні захворювання.

МОЗ також повідомляло, що в Україні реєструється все більше випадків захворювання на правець серед дітей. Їх можна було б уникнути завдяки імунізації.

В інфографіці пояснено, як передається правець і як від неї вберегтись.

Раніше йшлося, що ЮНІСЕФ закупив для України такі вакцини: БЦЖ, КПК (від кору, паротиту та краснухи), вакцини від гепатиту Б, АКДП (від кашлюка, дифтерії і правця), АДП-М (від дифтерії та правця для дорослих), АДП (від дифтерії та правця для дітей), вакцина проти сказу і вакцина bOPV (бівалентна оральна поліомієлітна вакцина).