"Цукровий податок". ВООЗ підтримала збільшення цін на солодкі напої

— 12 жовтня 2016, 12:40

Згідно з доповіддю ВООЗ, збільшення ціни на солодкі напої хоча б на 20% призводить до зниження їх споживання і сприяє переходу населення на більш здорове харчування, повідомляє ВВС.

Мексика та Угорщина уже ввели додаткові виплати на солодкі продукти і напої. Наступного року першою серед країн Африки аналогічний "цукровий податок" вводить ПАР.

[L]ВООЗ зазначає, що до таких фінансових заходів слід вдаватися лише в тому випадку, "якщо у продуктів і напоїв з підвищеним вмістом цукру є більш здорові ринкові альтернативи".

У доповіді також ідеться про те, що разом із податком на солодкі напої, варто впроваджувати субсидії на продажі свіжих овочів і фруктів, оскільки люди в результаті залучають у свій раціон більше овочів та фруктів, а їхня дієта стає здоровішою.

За словами доктора Франческо Бранка, директора департаменту ВООЗ із харчування, "з точки зору поживної цінності людям в дієті взагалі не потрібен цукор".

Бранка рекомендує обмежувати споживання цукру до 10% від добового енергоспоживання, а в ідеалі становило менше 5%.

Мексика та Угорщина уже ввели додаткові виплати на солодкі продукти і напої. Фото dasha11/Depositphotos

ВООЗ вкотре наголошує, що споживання "вільних цукрів" призводить до зростання кількості людей, які мають ожиріння, діабет і карієс.

Експерти організації вважають, що аналогічні податкові заходи теоретично можуть бути ефективні для зниження споживання продуктів із високим вмістом насичених жирів, трансжирів і солі.

Реклама:

Головне сьогодні