Правда та міфи: як змінюється з віком метаболізм жінки

— 11 грудня 2016, 09:59

Так, із віком метаболізм дійсно уповільнюється, але все відбувається не зовсім так, як більшість із нас вважає.

Наш організм не оснащений невблаганним рубильником, котрий перемикає метаболізм у інший режим, щойно стрілочки біологічного годинника сягають позначки "30".

Що і коли відбувається з жінками насправді, експерти пояснили виданню Self.

Метаболізм – це складний біологічний процес, за допомогою якого наше тіло перетворює на енергію калорії, які ми з’їдаємо та випиваємо. Навіть коли ми просто сидимо й нічого не робимо, наш організм потребує енергії на таки базові речі, як дихання, відновлення клітин тощо.

Кількість калорій, які ми спалюємо в спокійному стані, зветься Рівень базального метаболізму (BMR). Він регулюється гормонами. Скільки калорій ми спалюємо щодня, залежить від нашої активності, але BMR лишається незмінним. У кожного він свій, і це залежить від генетики, статі та конституції. А як ми стаємо старші, гормональні зміни впливають на те, як наше тіло накопичує та втрачає жир, пояснює речниця Academy of Nutrition and Dietetics Крістен Ф. Гредні.

Ніякого рубіжу"після 30" для метаболізму не існує. Фото photography33/Depositphotos

"Менопауза у більшій мірі є індикатором, коли це відбувається, в середньому це 50 років", - каже науковець.

Знижується рівень естрогену, а також ми втрачаємо м’язову масу, що позначається на тім, скільки енергії спалюємо.[L]

Гіпофіз теж уповільнює продукування гормону росту, пише Harvard Health. А саме він стимулює ріст клітин, бере участь у творенні м’язової маси та утилізації жиру. Відтак коли гормону росту вже виробляється менше, тілу складніше підтримувати м'язи, пояснює дієтолог Джекі Баумгрінд.

"М'язова маса метаболічно активніша за жирову масу", - каже лікар.

М’язова маса "вимагає" для своєї підтримки від тіла більше енергії, ніж жир. Менше м'язів – менше калорій тіло спалюватиме в стані спокою.

Зі слів Гредні, метаболізм у 30-40 років потроху починає вповільнюватися, але набір ваги в цьому віці значною мірою пов'язаний зі способом життя та харчування.

У тому, що після 30-40 років на нас "налипають" зайві кіло, зазвичай винне харчування та малорухливий спосіб життя. Фото belchonock/Depositphotos

"Більшість людей у 20 років активніші, ніж у 30. Оцініть рівень вашої фізичної активності та підтримуйте його", - радить вона.

"Якщо у вас хороша генетика, але ви не займаєтеся спортом та не харчуєтеся правильно, для вас усе одно існує ризик раннього вповільнення (метаболізму). Найкраще – це лишатися фізично активними, підтримувати м’язову масу та правильно харчуватися. Якщо ви це робитимете, уповільнення відтягнеться", - переконана експерт.

Цілком реально відсунути великі зміни метаболізму на 60, а то й 70 років, каже Гредні.

Нагадаємо, існують цілком реальні способи "розігнати" метаболізм. Зокрема для цього треба не голодувати, добре спати і їсти певні продукти.

Реклама:

Головне сьогодні