Тест

Гарвардські вчені знайшли ще більше підстав для оптимізму

Про це свідчать результати нового дослідження, яке провели у Гарвардському університеті, пише TIME.

Дослідники проаналізували дані більше 70 тисяч жінок, включених у загальнонаціональну програму вивчення здоров'я медсестер.

Жінки відповіли на опитування про своє здоров'я та психічний стан, в тому числі розповіли про свої погляди на життя за період близько восьми років.

[L]За цей час жінки, які демонстрували високі показники оптимізму мали на 29% нижчий ризик смерті від будь-якої причини протягом періоду спостереження, у порівнянні з тими, хто показав крайній песимізм.

Зокрема, у оптимісток був на 52% нижчий ризик смерті від інфекції, на 39% нижчий ризик смерті від інсульту, на 38% нижчий ризик смерті від серця або респіраторних захворювань, а також на 16% нижчий ризик смерті від раку.

"Хоча більшість медичних зусиль у сфері охорони здоров'я сьогодні зосереджені на зниженні факторів ризику розвитку захворювань, є докази, що підвищення психологічної стійкості може також мати значення", – переконаний один із авторів дослідження, доктор філософії, науковий співробітник Гарвардського університету Ерік Кім.

"Наші нові дані свідчать про те, що ми повинні докладати зусиль, щоб підвищувати оптимізм, бо він пов'язаний з більш здоровою поведінкою і здоровими способами подолання життєвих проблем", – додав учений.

Жінки, які демонстрували високі показники оптимізму мали на 29% нижчий ризик смерті від будь-якої причини. Фото karelnoppe/Depositphotos

Це дослідження було не в змозі довести причинно-наслідкові зв'язки впливу оптимізму на здоров'я, однак воно не є першим, що підтверджує цей зв'язок.

Дослідження серед жінок, які вели здоровий спосіб життя, дотримувалися правильного харчування, не пили надмірно або не курили, показало, що найоптимістичніші жінки мали на 9% нижчий ризик смерті, ніж песимісти.

На думку Кіма, це свідчить про те, що, крім заохочення здорового способу життя, оптимізм може безпосередньо впливати на нашу біологію. Дослідники припускають, що він знижує рівень холестерину, запалення, підсилює імунітет, а також уповільнює темпи клітинного старіння.

Вчені переконані, що крім заохочення здорового способу життя, оптимізм може безпосередньо впливати на нашу біологію. Фото minervastock/Depositphotos

Мабуть, найкраща новина полягає в тому, що оптимізм – це те, що ми всі можемо застосувати на практиці.

Навіть якщо ви тип людини у якої "склянка напівпорожня", ви зможете культивувати його за допомогою відносно простих вправ. Зокрема, допоможе позитивне планування різних сфер життя, таких як сім'я, кар'єра або дозвілля.