Зупинка фінансування Червоного Хреста. Transparency International підтримує, саме Товариство виправдовується

— 2 грудня 2016, 14:35

За останні 4 роки МОЗ надало з державного бюджету 252,3 млн. грн патронажній службі.

Transparency International наголошує, що прозорого звіту використання державних коштів Червоний Хрест не надає, та не забезпечує достовірними даними про роботу патронажної служби та про кількість осіб, яким надано медико-соціальні послуги.

Майже рік тому Ганна Бурдиляк, Михайло Тульский та інші волонтери Товариства почали процес викриття порушень всередині ТЧХУ, побачивши, що люди, які мали би отримувати допомогу, не отримують її.

[L]Перевірки діяльності ТЧХУ з боку Державної аудиторської служби України також виявили те, що ТЧХУ не здійснює діяльність у сфері охорони здоров’я за отримані бюджетні кошти з МОЗ.

Організація наполягає на необхідності розслідування фактів корупційних правопорушень з боку працівників ТЧХУ та притягнення винних до кримінальної відповідальності.

Вона також закликає МОЗ провести службове розслідування стосовно своїх працівників, які сприяли фінансуванню ТЧХУ багато років, не зважаючи на відсутність належного звітування з боку товариства.

Товариство Червоного Хреста, у свою чергу, наголошує, що кошти держбюджету для патронажної служби йшли виключно на оплату праці сестер.

У звіті Державної аудиторської служби щодо планової ревізії Міністерства охорони здоров’я України йшлося про те, що протягом 2013–2015 років та І кварталу 2016 року міністерство з державного бюджету профінансувало 252,3 млн грн на утримання патронатної служби ТЧХУ, йдеться на сайті Червоного Хреста.

За словами Товариства, вони звітували щодо діяльності та витрат патронажної служби, служби розшуку та спеціаліста з міжнародного гуманітарного права (3 090 посад патронажних медсестер, 10 посад у службі розшуку і 1 посада спеціаліста з міжнародного права), які фінансуються з держбюджету.

На сайті також ідеться, що за перше півріччя 2016 року патронажна служба на заробітну плату медсестер отримала з держбюджету 15 261 075 гривень. Фактичні витрати державного бюджету на обслуговування одного первинного пацієнта на дому патронажною службою ТЧХУ складають 24,3 грн. на місяць або близько 81 копійки на день.

Нагадаємо, 1 грудня 2016 року МОЗ повідомило, що припиняє фінансування Товариство Червоного Хреста.

З позиції МОЗ, правопорушення і непрозора звітність ТЧХУ за останні кілька років ставлять під сумнів доцільність фінансування патронажної служби Товариства за кошти державного бюджету.

У всьому світі Національні Товариства Червоного Хреста фінансуються за рахунок благодійних пожертв донорських організацій, небайдужих громадян, членських внесків, а не з коштів держбюджету.

Реклама:

Головне сьогодні