Рецепт здорових свят: 14 головних інгредієнтів

— 24 грудня 2016, 11:00

Щоб зимові свята не обернулися стресом, а запам'яталися лише щасливими моментами, експертки Сюзан Блументаль та Катрін Перез створили рецепт здорового відзначання, поєднавши у ньому 14 головних інгредієнтів для матеріалу The Huffington Post.

Інгредієнт №1: Правильне харчування

У розмаїтті святкових наїдків не варто забувати про відомі правила здорового харчування, яких усі намагалися дотримуватися протягом року. Дієтологині нагадують, що треба обов'язково їсти фрукти, овочі, цільнозернові та насичені білком продукти. Блументаль і Перез радять максимально уникати жирних і солоних страв.

Інгредієнт №2: Безпека приготування

Безпека у приготуванні їжі – дуже важливий складник святкового столу. Отруєння та захворювання, пов'язані із недотриманням правил техніки безпеки спричинюють близько 3 тисяч випадків смертей у світі.

З огляду на це, фахівчині радять дотримуватися правил розморожування та рецептури приготування м'яса, риби й морепродуктів. Наприклад, класти заморожене м'ясо у холодну воду або у холодильник, а не кидати слабо розмерзлі шматки одразу на гарячу пательню.

У розмаїтті святкових наїдків не варто забувати про відомі правила здорового харчування. Фото boggy22/Depositphotos

Інгредієнт №3: Активність

Фізична активність – один із головних складників здорового свята. Експертки радять не давати холодній зимовій погоді пробрати вас до кісток, а продовжувати займатися спортом. Якщо ж ви не робили ранкову зарядку протягом року, Блументаль і Перез вважають, що святкові будні й вихідні – найкращий час для початку нової традиції.

Інгредієнт №4: Багато води

Не має значення – лишаєтеся ви вдома на свята чи вирушаєте у подорож, найголовніше – пити необхідну для організму кількість води. Дієтологині застерігають: якщо ви відчуваєте слабкість, сонливість, запаморочення, маєте головний біль, симптоми можуть вказувати на зневоднення, спричинене, у тому числі й надмірним споживанням алкоголю.

Інгредієнт №5: Осмислений підхід до алкоголю

Блументаль і Перез радять ретельно обдумувати, скільки алкоголю спожити на свята. Особливо уважними слід бути жінкам, оскільки їхній організм сприймає спиртні напої важче, ніж чоловічий. Алкоголь спричинює зневоднення та додає зайвих калорій організму.

Інгредієнт №6: Курінню – ні

Усім відомо, що куріння породжує ризик появи ішемічної хвороби серця, раку легенів, інсульту та багатьої інших хвороб. Крім того, варто потурбуватися про близьких, які святкуватимуть поруч і вдихатимуть тютюновий дим.

Інгредієнт №7: Час із родиною і друзями

Думки фахівців розділилися: одні експерти вважають, що свята у родинному колі можуть бути зайвим стресом, інші навпаки – переконують, що проведений час у колі близьких людей може зміцнювати імунну систему та продовжувати життя.

Хтось вважає, що свята у родинному колі можуть бути зайвим стресом, інші навпаки. Фото pressmaster/Depositphotos

Інгредієнт №8: Антистрес-терапія

Стрес може негативно впливати на ментальне і фізичне здоров'я. Блументаль і Перез радять не зловживати обдумуванням невдач року, який минає. Не обов'язково також святкувати гучно та з розмахом, якщо вам цього не хочеться.

Час, проведений наодинці із книжкою, переглядаючи улюблений святковий фільм, слухаючи музику чи на прогулянці, може стати набагато кращим відпочинком, ніж шампанське й салати у колі друзів.

Інгредієнт №9: Реалістичні цілі

Багато людей марнують передсвятковий час на те, щоб зробити відзначення ідеальним. Експертки радять не намагатися продумати кожну деталь, а зробити умовний крок убік та відпочити. Це допоможе поставити реалістичні цілі та впоратися з усім без стресу.

Інгредієнт №10: Достатньо сну

Між покупкою подарунків, приготуванням салатів, прикрашанням ялинки та розвішуванням гірлянд в оселі, варто виділити собі достатньо часу для сну. Блументаль і Перез наполегливо радять дотримуватися звичного режиму напередодні та після свят, зберігаючи нічний відпочинок хоча б на 7-8 годин.

Інгредієнт №11: Без хвороб та інфекцій

Звісно ж, нежить і температура – не найкращі гості на святі. Фахівці радять дотримуватися профілактики: провітрювати приміщення, робити вологе прибирання, часто мити руки, пити багато рідини та уникати компанії застуджених людей.

Багато людей марнують передсвятковий час на те, щоб зробити відзначення ідеальним. Фото MKucova/Depositphotos

Інгредієнт №12: Безпечна подорож

Блументаль і Перез дають кілька порад, як зробити святкову подорож максимально безпечною: наприклад, сидачи за кермомо – обов'язково пристібати пасок безпеки, ніколи й у жодному разі не сідати напідпитку за кермо, уникати подорожей на довгу відстань, якщо запланована поїздка для великої компанії.

Інгредієнт №13: Страхування

"Застрахуйтеся!" – наголошують експертки. В іншому випадку – будьте максимально обережні та дбайливі щодо свого життя і здоров'я. Для цього – не забудьте про попередні інгредієнти та потурбуйтеся про правильне харчування, вбережіться від хвороб та зробіть свою подорож яскравою без неприємних сюрпризів.

Інгредієнт №14: Пам'ять про людей, у яких немає свята

Дуже важливий складник здорового й правильного святкування – не забути про людей, для яких ці дні зовсім не святкові. Допомога безхатченкам і нужденним зробить ваше святкування не просто поїданням смаколиків та дегустуванням алкоголю, а справжньою світлою доброчинністю.

Реклама:

Головне сьогодні