Паперовий пристрій за 6 грн може діагностувати малярію. ВІДЕО

— 23 січня 2017, 14:37

Дослідник із Індії, професор біоінженерії Стенфордського університету Ману Пракаш створив дешевий та практичний пристрій, який здатен діагностувати малярію.

Паперовий пристрій може допомогти діагностувати малярію. Фото theatlantic.com

Пристрій, який розробив Ману, працює за принципом середньовічної дитячої іграшки. Він зроблений із паперу, мотузки й скотчу, до нього кріпляться мініатюрні ємності з кров'ю, йдеться на The Atlantic.

Пристрій може робити 125 тисяч обертів на хвилину. Цього достатньо, щоб відокремити клітини крові або відділити тільця, заражені, наприклад, малярією.

За 2 хвилини він може відокремити рідку частину крові від її клітин. 15 хвилин потрібно для того, щоб відділити малярійних паразитів у крові, взятій із пальця людини.

Пристрій може робити 125 тисяч обертів на хвилину. Фото theatlantic.com

Пристрій працює швидше, ніж багато механізованих засобів, важить близько 2 грамів, абсолютно ручний та головне – дешевий. Його можна зробити за 20 центів (приблизно 5,50 – 6 грн).

Ідея розробки спала на думку Ману після відвідин клініки в Уганді у 2013 році. Тоді Пракаш помітив невеликий металевий апарат, який використовували як опору для дверей.

Це була спеціальна медична центрифуга, яка служить для відокремлення клітин крові та визначення вірусів. У лікарні Уганди цим пристроєм не користувалися, тому що там не було електрики. Натомість центрифуга отримала інакше призначення.

[L]Спершу, коли Ману з командою тільки задумав розробити бюджетний варіант медичної центрифуги, він планував взяти за основу іграшку йо-йо.

Згодом розробники з'ясували, що йо-йо може досягати лише 4 тисячі обертів на хвилину, тож лаборантам доведеться дуже довго мучитися із таким пристроєм. Вони також намагалися застосувати прядила та інші інструменти, але ті не були достатньо швидкими.

Випадково їм під руки потрапила інша давня іграшка, яку в наші часи роблять із ґудзиків та мотузок. Так команда вченого зі Стенфорда винайшла новий пристрій для дослідників крові.

Зараз його випробовують у Мадагаскарі.

Реклама:

Головне сьогодні