Недобрий ранок: чому з віком похмілля стають тяжчими

Чому від часів, коли ми завжди прокидалися "як огірочки", з часом лишається лише спомин, щодо цього наука поки не може дати однозначної відповіді. Але є кілька версій.

Про це пише The Huffington Post.

1

У печінці меншає ензимів

Алкоголь – це, передусім, токсична речовина, і коли ви його п’єте, задача тіла – розщепити та вивести етанол. За цей процес відповідають ензими. Спочатку під їхньою дією те, що ви випили, перетворюється на ацетальдегід, а потім – у ацетат. Цей процес забирає близько однієї години.

Одначе з віком рівень ензимів стає нижчим, і тому ацетальдегід надовше затримується в організмі, викликаючи такі неприємні симптоми, як нудота і головний біль.

2

Тіло повільніше відновлюється

Із віком ваше тіло повільніше оговтується від будь-якої травми, від вірусу або тяжкого тренування в спортзалі. І від вживання алкоголю теж.

"Коли людина стає старшою, її метаболізм змінюється, а ще вповільнюється нейропластичність – здатність до відновлення функцій нейронів", - зазначає директор Національного інституту вивчення зловживання алкоголем та алкоголізму.

3

Стиль життя вимагає від вас більшого

Нині на вас значно більше відповідальності, ніж було у веселі студентські роки. Замість того, щоби провести ранок у ліжку, ви, хай навіть почуваєтеся кепсько, мусите мчати здавати проект або вести дитину на якийсь захід. Ви не маєте часу на те, щоби як слід подбати про себе під час похміля, і тому воно стає справжньою мукою.

4

Ліки погано "міксуються" з алкоголем

Хронічні болячки змушують вас ковтати пігулки – і дуже багато з них, зокрема антидепресанти, засоби для зниження тиску, ліки, що приймаються при діабеті чи алергії - утворюють не найкращий коктейль із алкоголем. Причому деякі поєднання дуже небезпечні.

Коли лікар щось вам призначає, не забудьте обов’язково спитати, чи можна вам вживати алкоголь.

5

Ви намагаєтеся кинути виклик біології

За результатами опитування, проведеного мережею безалкогольних барів, найтяжче похмілля буває у 29-річних пияків. Бо вони відчайдушно намагаються втриматися за ті ж самі "алкогольні звички", які мали в юнацькі роки.

Також експерти нагадують, що від вашої конституції теж залежить те, як ваше тіло метаболізує алкоголь. І коли ви худнете чи набираєте вагу, це теж відіграє свою роль.

Тож пильнуйте себе та пам’ятайте: алкоголь – ніякий не магічний еліксир для вашого тіла.

Усі фото Depositphotos

Реклама:

Головне сьогодні