Лікарі попереджають: за дієти потрібно буде "заплатити" переломами

— 12 квітня 2017, 10:50

Тотальне захоплення дієтами у молодих людей може поставити під загрозу їхнє здоров'я в довгостроковій перспективі.

Про це заявляють у американському медичному об'єднанні National Osteoporosis Society, яке цитує видання The Telegraph.

Вчені дослідили, що 4 з 10 осіб у віці від 18 до 24 років дотримувалися чи досі практикують дієти, які виключають основні групи продуктів харчування, зокрема таких як молочні продукти.

Вчені наголошують, що дієта має бути збалансованою. Фото Valentyn_Volkov/Depositphotos

Такі дієти "чистого харчування" не мають достатньої кількості мікроелементів і є "бомбами уповільненої дії", бо можуть залишити молодих людей зі слабкими кістками та призвести до розвитку остеопорозу. Це захворювання робить кістки крихкими і такими, що легко ламаються, а їх відновлення є повільним та болючим.

"Без термінових заходів з метою заохочення молодих людей включити всі групи продуктів харчування у їх раціон, ми у майбутньому матимемо те, що множинні переломи кісток стануть просто нормою", – коментує професор дієтології в Університеті Суррей, клінічний радник організації Сьюзен Ланхе-Нью.

[L]National Osteoporosis Society опитали понад 2000 осіб у віці від 18 до 35 років. Більше 20% з них обмежували себе у споживанні молочних продуктів або сиру – головних джерел кальцію.

"Дуже важливо дотримуватися правильної та збалансованої дієти на початку дорослого життя, тому що з роками все важче повернути назад здоров'я, яке втрачено від поганого харчування і дефіциту поживних речовин", – наголошує Сьюзен Ланхе-Нью.

Вона наводить статистику, що у половини жінок та одного з п'яти чоловіків розвивається остеопороз у віці після 50.

Реклама:

Головне сьогодні