МОЗ пропонує нові правила для примусового психіатричного лікування неосудних

— 11 травня 2017, 19:40

В психіатричних закладах України примусово лікують більше 1500 пацієнтів, які скоїли злочини, але їх визнали неосудними.

Станом на початок березня 2017 року звичайного нагляду потребували 654 пацієнти, посиленого – близько 400, і суворого – майже 600.

Для цих людей і їхнього медперсоналу МОЗ розробив нові правила і подав їх на громадське обговорення.

фото: photounion.ru

Українська правда. Життя звернулась за роз'ясненнями до Сергія Шума, завідувача відділу судово-психіатричної профілактики та амбулаторних судово-психіатричних експертиз Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України

Неосудні в одній палаті з іншими хворими

Суворий нагляд застосовують лише в Дніпрі. Туди приїжджають пацієнти зі всієї України.

Посилений нагляд є у 12 медзакладах.

Звичайний нагляд нічим не врегульований. Взагалі. Це призводить до того, що в регіонах різний медичний примус. Є такі, які визначили, що всі неосудні повинні бути в одній окремій лікарні на всю область.

А є регіони, де такі пацієнти отримують психіатричну допомогу в усіх психіатричних закладах. Тобто в одній палаті можуть бути неосудні і звичайні хворі.

Нові правила відокремлюють судові-психіатричні клініки від загальної системи. Це будуть окремі лікарні, де будуть усі три види (суворий, посилений на звичайний нагляди), щоб людина не їхала через всю країну.

Адже зараз якщо людина скоїла злочин на Закарпатті, вона змушена їхати в медзаклад із суворим наглядом аж у Дніпро. Родичі дуже рідко їздять на таку відстань.

"Постійно закрита людина втрачає навички, які в неї були. Стає ще гірше, ніж до примусової госпіталізації", - каже Сергій.

фото: birdinflight

Неосудним дозволять самостійно залишати межі закладу

За новими правилами, неосудним дозволять самостійно залишати межі закладу, щоб працювати, відвідувати релігійні обряди чи похорони родича.

"Ми поступово людину інтегруємо в суспільство. Бо за роки перебування в лікарні вона вже не хоче працювати - держава все робить за неї і утримує її", - пояснює Сергій.

Мобільні телефони та інтернет

Новий порядок також передбачає мобільні телефони та інтернет. Адже зараз людина не може за своїм бажанням зв'язуватись з родичами, щоб просто поговорити.

"Є думка: злочини таких пацієнтів скеровані на родичів. В частині випадків так і є. Але це не 100%. Багато родичів хочуть підтримувати зв'язок. Потрібно дати їм таку можливість.

Зрозуміло, будуть заблоковані певні сайти: еротика, порнографія, пропаганда жорстокості. Соцмережі можуть бути засобом впливу на інших. Наприклад, в людини є якась нав'язлива ідея щодо іншої людини, і через соцмережі вона може не неї впливати. Тому соцмережі також будуть заблоковані", - додає спеціаліст.

фото: birdinflight

Можливість незалежної експертизи

Ще одна зміна – виконання рішення Європейського суду з прав люди.

Щоб припинити примусові заходи, лікарі-психіатри подають суду свій висновок.

Висновок роблять ті ж доктори, які працюють у лікарні, де перебуває пацієнт.

Анатолій Руденко виграв ЄСПЛ, бо в нього не було можливості отримати висновок про стан здоров'я від незалежного експерта.

У нових правилах передбачена альтернативна точка зору.

Обов'язкова присутність у залі суду

Нині участь неосудного пацієнта в суді не є обов'язковою, а це порушення його права про доступ до правосуддя.

За новими правилами, пацієнт повинен брати участь у судовому засіданні, де приймають рішення про продовження його лікування.

"Це все базові права пацієнта. Але вони не були прописані в наказі 2001 року. Ми прописуємо це через 16 років", - пояснює Шум.

Правила безпеки для пацієнтів та медперсоналу

Нові правила також детально передбачають усі заходи безпеки. В попередньому наказі цього теж не було деталізовано.

Тепер буде чіткий протокол, щоб захистити права пацієнта і чіткий протокол, щоб захистити права медперсоналу.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні