Госпітальний округ: хто за старшого?®

PROMOTED — 10 липня 2017, 18:20

Як виглядає більшість медзакладів в Україні сьогодні всі ми чудово знаємо. Це - малопотужні та малозавантажені лікарні, які мають зношені основні фонди та застаріле технічне оснащення.

Для порівняння. 5 головних вимог до лікарні вторинного рівня в Німеччині, Фінляндії та Великій Британії виглядають так:

    • охоплення населення не менш 100 тис осіб
    • не менше 4 тис оперативних втручань
    • не менше 400 пологів на рік
    • станції швидкої допомоги мають бути розташовані таким чином, щоб шлях до пацієнта не перевищував 10-15 хв
    • робота лікарні має бути 24 години на добу 7 днів на тиждень.

Пенсіонери у пологовому відділенні

Тепер не МОЗ, а ОТГ самостійно визначають, які медзаклади потрібно підсилити, а які перепрофілювати. Місцеві громади вирішують, чи утримувати велике пологове відділення там, де більшість населення – пенсіонери, які потребують реабілітації після інфарктів чи інсультів або соціального догляду.

Хто за старшого або усе вирішують місцеві громади

ВІДЕО ДНЯ

Процес формування округів починається із визначення географічних меж цих округів. Критеріїв до формування округу небагато: округ повинен мати такі межі і такий набір закладів, щоб в перспективі на його основі можна було створити ефективну і сучасну медичну мережу замкнутого циклу, тобто:

    • наявність принаймні однієї лікарні інтенсивного лікування
    • у разі наявності лікарні другого рівня – охоплення території з населенням мінімум 200 тис. осіб
    • у разі наявності лише лікарні першого (базового) рівня – 120 тис. осіб
    • можливість доїзду до лікарні інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за 60 хв

Лідери та аутсайдери процесу

На сьогодні в Україні створення госпітальних округів відбувається з різною динамікою.

Уряд затвердив межі 13 округів: Дніпропетровська (5 округів), Житомирська (4 округи), Запорізька (5 округів), Київська (4 округи), Луганська (3 округи), Полтавська (4 округи), Рівненська (3 округи), Тернопільська (4 округи), Херсонська (4 округи), Хмельницька (3 округи), Чернігівська (4 округи), Чернівецька (3 округи) та м. Київ (1 округ).

Три області - Івано-Франківська, Черкаська, Кіровоградська – проходять погодження в центральних органах виконавчої влади.

Що очікує лідерів та аутсайдерів процесу?

Перші отримають інвестиції в дороги та інфраструктуру. До речі, 22 госпітальні округи в 9 областях України вже подали заявки на ремонт 3600 км доріг, які визначені ключовими для доїзду до лікарень. Наразі дані вже в Мінфіні та "Укравтодорі" на погодженні. 16 регіонів, які встигнуть розробити перспективні плани та потрапити в бюджетний процес, зможуть рухатись вперед і вже наступного року запустять процес переходу первинки і воринки на оплату за медичну послугу.

Аутсайдерів процесу очікує нинішній стан фінансування та подальша стагнація. Шкода лише, що заручниками останніх залишаться прості люди.

Реклама:

Головне сьогодні