Під Радою пацієнти встановили пам’ятник жертвам медичного популізму

— 11 липня 2017, 11:10

Пацієнти встановили під Верховною Радою "Пам’ятник жертвам медичного популізму".

Символічні хрести із розіп’ятими на них футболками з іменами померлих людей, які так і не дочекалися лікування, з’явились під час громадської акції 10 липня.

Так активісти вимагали від депутатів прийняти законопроекти медичної реформи до 14 липня, тобто до парламентських канікул. В іншому випадку медична реформа буде відкладена на невизначений термін.

[L]"Кожен другий українець зараз змушений відкладати лікування через те, що держава його не забезпечує. А депутати з трибун і далі розповідають про необхідність збереження безкоштовного лікування. Для них – це красиві виступи з трибун. Для більшості українців – втрачені життя близьких, яких можна було б врятувати, якби реформу почали 5 чи 10 років тому", – стверджує виконавчий директор БФ "Пацієнти України" Ольга Стефанишина.

Цього пленарного тижня останній термін розгляду пакету законопроектів №6327 та №6604, які дозволять розпочати медичну реформу вже з наступного року.

У разі ігнорування Верховною Радою цього пакету законопроектів до 14 липня реформа охорони здоров’я буде відтермінована щонайменше на рік.

Нагадаємо, пацієнти неодноразово звертались до депутатів з вимогами розпочати медичну реформу та проголосувати законопроекти, запропоновані Міністерством охорони здоров’я.

Наразі в робочій групі на базі профільного комітету з питань охорони здоров’я тривають обговорення майже 900 правок, які подали народні депутати.

Пацієнти побоюються, що депутати можуть "замилити" сутність реформи такою кількістю коректив і ухвалити зовсім інші закони, або ж провалити їх.

"Ми перетнули межу неповернення. Як пацієнти, ми знаємо ціну втраченого часу. Для депутатів настав час Х, час коли треба брати на себе відповідальність та обирати, на чиєму ти боці: людей чи корумпованої системи, – каже Дмитро Шерембей голова координаційної ради БО "Мережа ЛЖВ".

Під час акції громадські організації передали колективні звернення до спікера Парламенту Андрія Парубія з проханням поставити медичну реформу на розгляд Верховної Ради на поточному тижні до 14 липня, а до голів фракцій – з вимогою підтримати ці законопроекти в сесійній залі.

Реклама:

Головне сьогодні