Медики підтримали заборону цигарок у вітринах і просять Порошенка долучитися

— 27 вересня 2017, 11:51

Українські медики написали відкритого листа президенту Петру Порошенку із проханням прискорити розгляд Верховною Радою антитютюнового законопроекту №4030а.

Фото 5seconds/Depositphotos

За словами фахівців, законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту громадського здоров'я від шкідливого впливу тютюнового диму)" дозволить захистити дітей та молодь від куріння.

Він забороняє розміщувати сигарети у відкритих вітринах магазинів, а також розширює перелік місць, заборонених для куріння.

[L]Написання відкритого листа ініціював професор-нейрохірург Микола Поліщук.

Медики стурбовані тим, що куріння є фактором ризику виникнення 70% усіх неінфекційних захворювань у світі.

В Україні жертвами тютюну щорічно стають 85000 осіб. До того ж, в Україні вже 5 років не приймали жодних законодавчих змін для зменшення поширеності куріння, а зареєстровані законопроекти щодо боротьби з тютюну ігнорують у Верховній Раді й не допускають навіть до першого читання.

"Викладка сигарет маніпулятивно використовується тютюновою індустрією для агресивної та нав’язливої реклами тютюнових виробів, що призводить до залучення нових споживачів сигарет, особливо підлітків та дітей", – йдеться у листі.

Для попередження передчасних смертей та хвороб, спричинених куріння, лікарі просять президента взяти під особистий контроль внесення на розгляд ВРУ законопроекту №4030а.

Для збільшення натисніть на зображення

Законопроект підтримало МОЗ, а у квітні 2017 року профільний Комітет ВРУ з питань охорони здоров’я одноголосно рекомендував законопроект до першого читання.

Листа уже підписали професор, президент "Української асоціації боротьби з інсультом" Микола Поліщук, президент НАМН України Віталій Цимбалюк, головна лікарка НДСЛ "ОХМАТДИТ" Ірина Садов’як та інші.

Для збільшення натисніть на зображення
Для збільшення натисніть на зображення
Для збільшення натисніть на зображення
Реклама:

Головне сьогодні