Навіть один день "свята живота" може спричинити діабет 2-го типу – вчені

— 7 вересня 2017, 13:28

Навіть один день неправильного харчування може збільшити ризик виникнення цукрового діабету 2-го типу.

Про це попереджають вчені Університету Лоуборо, пише The Daily Mail.

Досліди провели на 15 здорових дорослих, які зголосилися на один день сісти на високоенергетичну "дієту", яка зокрема включала ковбаси, бекон, смажені яйця, сир, гамбургери з ягнятиною, сирний кекс та цукристий напій.

Піддослідні зголосилися на один день сісти на високоенергетичну "дієту", яка зокрема включала ковбаси, бекон, смажені яйця, сир, гамбургери з ягнятиною, сирний кекс та цукристий напій. Фото lightsource/Depositphotos

Вони пройшли тест на рівень глюкози, жирних кислот, а також чутливість до інсуліну до та після прийому цієї їжі.

Результати показують, що лише один день харчування з високим вмістом жирів дієти значно підвищує рівень глюкози в крові людей і зменшує їх чутливість до інсуліну.

Як підвищений рівень цукру в крові, так і зниження чутливості до інсуліну пов'язані з діабетом 2 типу.

[L]Погана чутливість до інсуліну також пов'язана з пошкодженням кровоносних судин, серцевими захворюваннями, ожирінням, високим кров'яним тиском і навіть деякими видами раку.

"Ми повинні усвідомлювати, що ми їмо, і як це впливає на наше здоров'я", – зазначає доктор Карл Хулстон, який очолював дослідження.

"Це важливо, оскільки надлишок цукру може бути токсичним, а стале виробництво підшлунковою залозою інсуліну може призвести до її дисфункції та нездатності виробляти інсулін, коли це необхідно".

Дослідники звертають увагу на те, що важливо не переоцінювати час у відпустці або під час святкування, коли ми схильні дозволяти собі "відрив".

"Наші дані дозволяють припустити, що один день надмірного споживання продукції з високим вмістом жиру є достатнім для погіршення чутливості до інсуліну в цілому в молодих, здорових людей.

Це може мати наслідки для тих, хто страждає на харчові розлади, або тих, хто переїдає під час святкових періодів або під час свят", – уточнив один із авторів дослідження Сіон Паррі.

Реклама:

Головне сьогодні