Що варто нагадати собі у Міжнародний день відмови від куріння. ВІДЕО

— 16 листопада 2017, 11:36

16 листопада відзначається Міжнародний день відмови від куріння.

Фото kjekol/Depositphotos

За даними Українського центру контролю над тютюном, Україна успішно бореться з епідемією паління.

Глобальні опитування дорослих українців щодо вживання тютюну (GATS) у 2010 та 2017 роках показали, що за останні 7 років поширеність куріння скоротилася майже на 20%.

Протягом останнього року 39,2% українців, які палять, намагалися покинути цю справу. В 1,2% випадків їм це вдалося.

Разом із тим, тільки 39,4%, які зверталися по медичну допомогу протягом року, отримали поради кинути палити.

7,2 мільйони українців палять щодня. Вони витрачають у середньому 450 гривень на місяць для купівлі цигарок. За ці кошти можна купити 25 пакетів молока або 50 хлібин.

Експерти також вважають, що попереджувальні написи на упаковках цигарок ефективні – у 54% випадків курці, побачивши картинки й застереження, задумувалися про те, щоб кинути палити.

92% українців знають, що палити – шкідливо. 85,5% свідомі того, що пасивне куріння шкодить здоров'ю не менше.

Від хвороб, спричинених палінням, щодня помирає понад 230 українців.

Уплив на зменшення поширеності куріння має законодавче обмеження діяльності тютюнової галузі.

У Верховній Раді України зареєстровано два законопроекти – №2820 та №4030а, які відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну.

Законопроект №2820 забороняє продаж ароматизованих сигарет, збільшує площу картинок про шкоду куріння до 65% від поверхні пачки сигарет з обох боків.

Також документом будуть врегульовані електронні сигарети: їх забороняють рекламувати та продавати дітям, встановлюються чіткі вимоги до вмісту та маркування.

[L]Відповідно до законопроекту №2820 тютюнову індустрію зобов’язують звітувати про склад тютюнових виробів та про їхній вплив на здоров’я людини.

Згідно із законопроектом №4030а, забороняється видиме розміщення сигарет у вітринах магазинів, адже точки продажу з усіма кольоровими написами та підсвітками перетворилися на рекламні майданчики сигарет.

Також передбачається збільшення кількості вільних від тютюнового диму громадських місць: буде заборонено курити в гуртожитках, на вокзалах та в усіх підприємствах.

Згадані законопроекти рекомендовані профільним комітетом Верховної Ради України з питань охорони здоровя до першого читання, але за три роки так і не виносилися в сесійну залу на голосування.

На сьогодні в Україні також діє сервіс для допомоги тютюнозалежним.

Сервіс складається з "гарячої" телефонної лінії (0-800-50-55-60), яка є безкоштовною для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України, а також на сайті stopsmoking.org.ua, де розміщено інформацію щодо відмови від куріння.

Реклама:

Головне сьогодні