Людство "витиснуло" зі своєї природи максимум – дослідження

— 7 грудня 2017, 17:00

Впродовж усіх останніх століть людство демонструвало вражаючий і стабільний прогрес.

Завдяки успіхам медицини і гігієни, кращого харчування і умов життя кожне наступне покоління живе довше, середній його представник стає здоровішим, більшим і сильнішим.

Фото: Naked Science

Це дає підстави для оптимістичних прогнозів: якщо так продовжиться і надалі, наші діти і онуки житимуть довше за нас і досягнуть абсолютно нових висот.

Але тут нам поставила межі сама біологія. У людини, як у будь-якого біологічного виду, є межі, пише Naked Science.

Схоже на те, що людство уже витиснуло зі своєї природи максимум. Такими є результати великого дослідження французьких учених, яка охоплює дані за останні 120 років.

Результати дослідження опублікував науковий журнал Frontiers in Physiology.

Професор медицини з Жан-Франсуа Туссен зібрав авторитетну міждисциплінарну команду з лікарів, генетиків та антропологів.

Вони провели великий аналіз наявних історичних даних про тривалість життя, середній зріст і фізичні здібності, врахували вплив генетичних факторів і зовнішнього середовища, накопичених з початку ХХ століття.

"Ці риси більше не ростуть незважаючи на прогрес у харчуванні, медицині і науці. Це показує, що сучасне суспільство дозволило виду досягнути власної межі. Ми – перше покоління, яке це усвідомлює", – констатує професор Туссен.

За словами вчених, якщо раніше ці параметри встановлювали один рекорд за іншим, останніми роками максимуми фактично не змінюються.

Максимально зареєстрована тривалість життя так і не перевищила 120 років.

Середній зріст з 1980-х років залишається на рівні близько 170 см для жінок і 180 см для чоловіків, і навіть швидкість оновлення спортивних рекордів різко упала.

Ріст результативності атлетів у різних спортдисциплінах між 1900 і 1980 роками давно змінився стабільним плато. Зверху показані дані для жінок, знизу – для чоловіків. Синій колір – біг на 800м, зелений – стрибки у висоту, оранжевий – штовхання ядра Графік: Adrien Marck

Втім, і цих максимумів вдасться досягнути не усім.

Науковці вважають, що все більше помітні зміни навколишнього середовища можуть змусити нас знову "відкотитися" до попередніх розмірів і тривалості життя.

"Те зниження людських можливостей, яке ми спостерігаємо уже сьогодні, вказує на зміни довкілля, включно з кліматичними, – пояснює професор.

За остання десятиріччя в деяких країнах Африки середній ріст мешканців зменшився. Це показує, що деякі спільноти уже не можуть надавати достатнє харчування усім дітям і підтримувати для них здорові умови існування".

Реклама:

Головне сьогодні