Чому в Україні хочуть легалізувати медичну марихуану

— 25 квітня 2018, 17:36

Основні активні речовини конопель – канабіноїди – ефективний засіб для лікування епілепсії, хвороб Паркінсона та Альцгеймера та ще цілої низки захворюваннь та розладів.

Мариухана також може бути дієвим знеболювальним та й просто покращувати самопочуття, наприклад у онкохворих на останніх стадіях хвороби.

Фото karnauhov/Depositphotos

Це визнає Всеукраїнська організація охорони здоров'я.

Медичну марихуану за останні роки легалізували у 29 з 50 штатах США та кількох країнах ЄС, зокрема, в Німеччині та Чехії.

Навіть у арабських країнах, де за вживання наркотиків, як правило, передбачене досить жорстке покарання, починаються перші дослідження лікувальних властивостей конопель. Але не в Україні – тут законодавство визначає марихуану особливо небезпечною наркотичною речовиною.

[L]Втім, питання щодо того, що могло б бути, якби в Україні легалізували медичну марихуану, вже піднімається на всеукраїнському рівні.

Так минулого тижня у Харкові відбулась перша в Україні наукова конференція з питань застосування медичних конопель.

Український нейрофізіолог Дмитро Ісаєв розповів DW, що кілька років тому разом з колегами в Об'єднаних Арабських Еміратах проводив дослідження впливу канабіноїдів на епілепсію.

Потім він повернувся в Україну і досі не може продовжити дослідження тут.

Ісаєв зауважує, що для 60 відсотків пацієнтів з невиліковною епілепсією ефектиними виявляються препарати канабісу.

Водночас в Ізраїлі для боротьби з хворобою вивели навіть спеціальний сорт марихуани. Він майже не містить психоактивної речовини ТГК, проте багатий на інший канабіноїд – КБД, що допомагає людям з епілепсією.

Тут лікування препаратами конопель за спеціальною ліцензією отримують близько 40 тисяч пацієнтів. Обіг індустрії медичного канабісу в Ізраїлі у 2017 році склав близько 100 мільйонів доларів.

"Ми робимо у себе досить неймовірні речі, – розповідає ізраїльський фармацевт і бізнесмен Саул Кайє DW.

Наприклад, тестуємо препарати з канабісу на дітях з аутизмом, вивчаємо ефективність канабіноїдів для лікування хвороби Паркінсона".

Саул у 2015 році заснував стартап iCan, який за два роки став одним із лідерів з досліджень медичних властивостей марихуани в Ізраїлі.

В Україні в останні роки будь-які кроки в напрямку легалізації марихуани для медичних досліджень та лікування натикаються на жорсткий опір.

Цього року крок до декриміналізації марихуани намагалися зробити у Міністерстві охорони здоров'я.

У березні МОЗ опублікувало для громадського обговорення проект наказу, який, зокрема, передбачав збільшення так званого "невеликого розміру" марихуани, зберігання якого передбачає адміністративну, а не кримінальну відповідальність.

МОЗ пропонувало підняти поріг, з якого починається кримінальна відповідальність за зберігання марихуани, з 5 грамів (приблизно сірникова коробка) до 25.

Проте, як повідомили "Українській правді. Життя" у Генеральній прокуратурі України, такі пропозиції МОЗ не підтримані.

Реклама:

Головне сьогодні