Як убезпечити себе від хвороби печінки – МОЗ

— 30 липня 2018, 13:15

Печінка виконує безліч важливих для нашого життя справ 24 години на добу.

Вона бере участь в травленні, займається обміном білків, жирів та вуглеводів, нейтралізує токсини.

Фото ryanking999 / Depositphotos

Час від часу варто давати їй відпочити, щоб підтримати в цій непростій роботі та запобігти ризику розвитку жирової хвороби.

Вона виникає, коли в печінкових клітинах порушується обмін речовин, і це призводить до дистрофічних змін органу.

Є багато міфів щодо лікування цієї недуги, пише Міністерство охорони здоров'я разом з лікаркою-гастроентерологом Наталією Динник.

[L]Зазвичай хвороба має безсимптомний характер, тому для пацієнтів стає несподіванкою, коли при проведенні ультразвукового дослідження вони чують: "У вас наявний "стеатоз" або "гепатоз" печінки". Або ж при отриманні результатів аналізу крові встановлено підвищення печінкових проб.

Ці показники свідчать, що у печінці людини почалися зміни через жирову дистрофію печінки.

Вони можуть бути виникнути з 2 причин – через вживання алкоголю та через ожиріння.

Це захворювання небезпечне.

Воно може переходити у фазу запалення, що надалі може призвести до цирозу печінки або ж гепатоцелюлярної карциноми.

Крім того, воно може сприяти виникненню цукрового діабету та таких серцево-судинних захворюваннь, як інсульти та інфаркти.

Досить часто люди починають шукати диво-пігулку чи "курс крапельниць", але таке лікування не приносить стійкого ефекту та не позбуває самої причини захворювання.

Вилікуватися може допомогти здоровий спосіб життя.

На сьогодні найефективнішим засобом у лікуванні жирової хвороби печінки зменшення маси тіла на 7-10% шляхом дієтичних рекомендацій, занять спортом і обмеженням вживання алкоголю, якщо він є основним фактором захворювання.

Саме здорові дієтичні звички та фізична активність призводить до нормалізації рівня печінкових ферментів у сироватці крові, зменшення жирової інфільтрації печінки, зниження ступеня запалення і фіброзу печінки.

Пам'ятайте, що тривалий час захворювання печінки не проявляються яскравою симптоматикою.

Тому кожному варто періодично проходити скринінг – здійснювати ультразвукове дослідження черевної порожнини та дізнаватися рівень печінкових проб.

Реклама:

Головне сьогодні