На рівні з тютюнопалінням. Вчені визначили, як саме стрес вагітної шкодить малюку

— 19 вересня 2018, 10:43

Те, що стрес шкідливий для вагітної жінки, знали давно. Однак до останнього часу не було достеменно відомо, як саме він на неї впливає.

Дослідники з медичного факультету Медичного центру "Синай" у Нью-Йорку зацікавилися цим питанням, пише The Daily Mail.

Вчені визначили, як саме стрес вагітної шкодить малюку. Фото fizkes/Depositphotos

Вони відстежували стан 314 вагітних жінок. У майбутніх матерів фіксували такі переживання, як важка втрата, психологічний тягар, залякування або інші події, які їх глибоко тривожили та обурювали. При цьому у них постійно вимірювали рівень гормону стресу – кортизолу.

В результаті дослідів виявили, що пережитий вагітною стрес найбільше впливає на новонароджених хлопчиків. В середньому вони важили на 37 грам менше за норму.

[L]Це приблизно еквівалентно впливу куріння матері на розмір дитини.

Вчені давно знають, що дівчата є більш стійкими в утробі матері, хоча тільки починають розуміти, чому.

Дослідження, які проводили раніше, вказують, що дівчата мають кращу експресію генів та вищу толерантність до імунної системи матері (що іноді нападає або конфліктує з імунною системою дитини, яка розвивається).

Крім того, хлопчики ростуть швидше і плацента іноді їх обмежує, або вони можуть вичерпати свій ресурс.

"Наше дослідження може сформувати здоров'я наступних поколінь через зміну розвитку плоду та результатів вагітності", – зазначає старший автор доктор Розалінд Райт.

При цьому вона заспокоює, що "навіть якщо у вас були чи є ці травматичні переживання у вашій історії вагітності, не всі зіштовхуються з проблемами".

"Є люди, які є стійкими, здатні отримувати поради або підтримку з соціальних мереж та сім'ї, – говорить Райт. – Але деякі генетично схильні до травми".

Вчені вважають, що у зоні ризику – жінки з низьким рівнем доходу, з етнічних меншин та одинокі матері.

Реклама:

Головне сьогодні