Яка їжа робить нас товстими? Пояснює дослідження

9558
27 вересня 2018

Не їжте жирного та солодкого, і ви будете худим. Так часто кажуть нам різні дієтологи та експерти з харчування.

А ще вони стверджують, що потрібно споживати достатньо білка, бо тільки за таких умов ми не будемо переїдати.

Яка їжа робить нас товстими? Фото IgorVetushko/Depositphotos

Наскільки харчові продукти сприяють саме стану ожиріння – одне з фундаментальних досліджень, яке досі без відповіді.

Причина цього в тому, що таких експериментів проводять мало і вони короткострокові, адже неетично змушувати здорових людей протягом року сідати на "важку" дієту, щоб вони потім страждали від надмірної ваги.

Однак такі досліди можна робити на мишах. І саме цим зайнялися науковці з Китайської академії наук у Пекіні та Університету Абердін у Шотландії, пише The New York Times.

Дослідники призначили 29 різних дієт для сотень дорослих мишей чоловічої статі (учені сподіваються включати мишей-жінок у пізні експерименти).

Раціон одних тваринок на 80% складався з продуктів, які містили насичені та ненасичені жири. Також були дієти з невеликою кількістю вуглеводів.

Інші споживали нежирні продукти та легкі вуглеводи, переважно із зернових та кукурудзяного сиропу.

Були й такі, що отримували чистий цукор та мали страви з високим або низьким процентним вмістом білка.

Дослідники призначили 29 різних дієт для сотень дорослих чоловічих мишей. Фото JanPietruszka/Depositphotos

Миші сиділи на своїх дієтах три місяці, що приблизно дорівнює дев'яти людським рокам.

Тваринам дозволяли їсти і рухатися у своїх клітках за бажанням.

Потім мишей зважували та аналізували за структурою тіла, а їх мозкову тканину досліджували на підтвердження зміненої активності гена.

Лише деякі миші стали гладкими – майже кожен з них був на дієті з високим вмістом жиру в продуктах. Ці миші продемонстрували також ознаки змін у активності певних генів у мозку, пов'язаних зі сприйняттям винагороди: жирна дієта зробила їх щасливими.

Жодна з інших дієт, у тому числі багата цукром, не призвела до значного збільшення ваги або подібної зміни експресії генів. Навіть продукти з вмістом жиру понад 60% не призвели до значного збільшення ваги.

При цьому миші на жирних дієтах споживали менше їжі, ніж інші. Мабуть тому, що просто не могли спожити стільки жиру.

Ці висновки були відтворені в наступних експериментах з чотирма іншими мишачими породами. Результати були аналогічні.

Автори дослідження вважають, що жирні страви стимулювали і змінювали ділянки мозку, завдяки чому миші хотіли жирної їжі настільки, що ігнорували інші тілесні сигнали, які вказували на те, що вони вже отримали достатню кількість енергії.

Звичайно, дослідження було зосереджено на збільшенні ваги, а не на її втраті, і його об'єктами були миші, а не люди, але результати цікаві. Цукор не зробив мишей товстими, як і дефіцит білка. Тільки жир змусив їх бути жирними.

powered by lun.ua