Скільки клінічних випробувань ліків відбувається в Україні та чому це важливо

— 4 жовтня 2018, 10:40

Кількість нових клінічних випробувань ліків в Україні зросла більш ніж на чверть.

У 2017 році до проведення в Україні було схвалено 230 нових досліджень.

За першу половину 2018 року – вже 106 випробувань.

Таку інформацію "Українській правді. Життя" озвучили Державному експертному центрі МОЗ України.

Кількість нових клінічних випробувань ліків в Україні зросла більш ніж на чверть. Для збільшення натисніть на малюнок

"Збільшення їх кількості – це позитивна тенденція, адже дослідження дозволяють багатьом пацієнтам зі складними захворюваннями отримати доступ до інноваційних ліків, яких раніше не було в Україні, – пояснює керівник центру Тетяна Думенко.

При цьому люди отримують лікування і повний медичний супровід – часто дуже вартісні – коштом фармвиробника".

[L]Всього зараз в Україні триває 502 активних клінічних випробування. Кожне з досліджень залучає від кількох десятків до кількох тисяч пацієнтів.

"Понад три чверті клінічних випробувань, які схвалюють до проведення в Україні – це міжнародні дослідження препаратів, що одночасно проходять випробування у багатьох країнах світу", – уточнює Думенко.

Найбільше досліджень проводиться в онкології: наразі триває 115 випробувань нових препаратів у лікуванні раку.

Окрім онкології, також активними є напрямки психіатрії та неврології, гастроентерології, ревматології, кардіології, ендокринології та гематології.

Найбільше досліджень проводиться в онкології
Наразі триває 115 випробувань нових препаратів у лікуванні раку. Для збільшення натисніть на малюнок

Загалом найбільше випробувань стосуються саме таких захворювань, які важко піддаються лікуванню, стають причиною інвалідності, або ж суттєво погіршують якість життя пацієнта.

Що стосується онкології, то тут найбільше – третина усіх випробувань – стосуються лікування раку легенів. Велика кількість випробувань проводяться у лікуванні раку молочної залози та раку кишківника.

Переважно в Україні випробовують ліки з уже підтвердженою дією, для яких задачею досліджень є уточнити дозування, порівняти ефективність з іншими препаратами, або визначити побічні ефекти.

Майже дві третини усіх випробувань (60%) у 2017 році становили випробування третьої фази. У такому дослідженні бере участь велика група (сотні чи тисячі) добровольців із конкретним захворюванням, яке має лікувати препарат.

Майже 2/3 усіх випробувань у 2017 році становили випробування третьої фази. Для збільшення натисніть на малюнок

Випробування третьої фази проводиться для підтвердження ефективності та дозування ліків, виявлення побічних ефектів та протипоказань, порівняння результатів лікування з наявними препаратами.

Ще близько третини – це дослідження другої фази, у яких беруть участь невеликі групи добровольців із відповідним захворюванням. На другій фазі перевіряють ефективність лікування та запобігання захворюванню і дозування препарату.

Клінічні випробування проводяться по всій території України, проте найбільше активних досліджень триває у Києві та області (140 випробувань), Харківські та Дніпропетровській областях (близько 100 досліджень у кожній) та на Львівщині (понад 70 випробувань).

У Реєстрі клінічних випробувань лікарських засобів кожен пацієнт може знайти інформацію про те, які випробування проводяться у його регіоні.

Клінічні випробування проводяться по всій території України

"Для України клінічні дослідження – це підвищення кваліфікації лікарів і оснащення лікарень, адже лікарі-дослідники отримують навчання та досвід роботи із найбільш сучасними світовими методами лікування важких захворювань.

Усе разом дозволяє підвищити якість медичної допомоги та тривалість життя українських пацієнтів", – пояснює Тетяна Думенко.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні