Зупинити старіння м'язів можливо. Вчені розповіли, як 

— 23 листопада 2018, 12:47

Якщо у молодому віці почати займатися спортом як хобі, можна уникнути старіння м'язів.

Так вважають науковці з Ball State University в Індіані, пише The New York Times.

Дослідники зацікавилися людьми, які почали займатися спортом у 1970-х роках.

Фото Depositphotos/photographee.eu

"Про них йшлося в "Енциклопедії бігу", яка вийшла друком у 1977 році як про покоління молодих людей, які займаються рекреаційною фізичною активністю", – розповідає Скотт Траппе, один з науковців, які працювали над темою.

"Вони займалися спортом як хобі. Деякі з них продовжують це робити й досі. Вони бігають, плавають, їздять на велосипеді, частина з них ніколи не беруть участь у спортивних змаганнях", – каже дослідник.

За допомогою інтернету через оголошення знайшлося 28 літніх людей, які упродовж останніх 50 років підтримували активний спосіб життя.

На противагу їм науковці набрали дві інші групи – стільки ж старших людей, які не займаються спортом та спортивних молодих людей віком від 20 років.

Всім учасникам експерименту провели низку аналізів, у них виміряли кількість капілярів, наявність певних ферментів у м'язах, аеробні здібності, оцінили стан серцево-судинної системи.

Дослідники думали, що побачать очікуваний результат – молоді люди будуть цілком здорові, літні спортивні учасники експерименту покажуть гірші результати, а організм старших і малоактивних людей буде в найгіршому стані.

Виявилося – не зовсім.

М'язи тренованих людей похилого віку містили майже таку ж кількість ферментів та капілярів, як і у молодих людей, натомість у неспортивних однолітків показники були значно менші.

[L]Коли дослідники порівнювали аеробні здібності організму літніх спортсменів, то з'ясували, що їхня серцево-судинна система молодша від них самих на 30 років.

"Результати дослідження говорять, що те, що "зношуванням організму", яке ми вважаємо нормальним, можна уникнути. Ці люди були такі енергійні. Мені зараз 50, і вони надихають мене залишатися активним", – підсумовує Скотт Траппе.

Дослідники планують продовжити вивчення впливу спорту на людину й сподіваються розробити "рецепт", який допоможе уникнути старіння організму.

Реклама:

Головне сьогодні