Вчені розповіли, яким мамам більше загрожує післяпологова депресія

— 8 листопада 2018, 13:48

Жінки, які народжують хлопчиків, набагато частіше стикаються з післяпологовою депресією.

The Independent з посиланням на дослідників Кентського університету пише – вірогідність розвитку цього захворювання у мам хлопчиків вища на 71-79 відсотків, порівняно з жінками, які народили дівчаток.

Фото Depositphotos/fizkes

Такі дані отримали під час вивчення механізму виникнення постнатальної депресії.

Ця хвороба вражає кожну десяту жінку упродовж року після народження дитини. Іноді, від неї можуть потерпати і чоловіки, які стали батьками.

Дослідниці Сара Джонс та Сара Маєрс вирішили з'ясувати, чи існує зв'язок між тяжким післяпологовим емоційним станом та статтю немовлят через опір імунної системи.

Вони розглянули історії вагітностей майже трьохсот породіль.

Науковиці кажуть, з'ясували, що окрім статі дитини, на виникнення депресії впливають і самі пологи.

Зокрема, породіллі, які перенесли ускладнення під час пологів, майже удвічі більше схильні до депресії після народження дитини.

[L]Однак, це не стосується тих, хто до вагітності потерпав від нападів тривоги та стресу. Для них тяжкі пологи стають своєрідним потрясінням, і рівень схильності до постнатальної депресії знижується.

Науковиці зауважують, висновки, які їм вдалося зробити, можуть допомогти фахівцям у галузі охорони здоров'я виявляти у жінок депресію, зумовлену пологами, та заздалегідь підтримувати тих, хто схильний до цього стану.

Дослідниці також зауважують, якщо новоспечена мама помічає у себе симптоми післяпологової депресії, потрібно якомога швидше звертатися за допомогою до лікарів.

Пригнічений стан може тривати довгий час та погіршуватися. Водночас, за умов всебічної підтримки, жінка здатна швидко відновитися.

Реклама:

Головне сьогодні