Короткозорість у дитини: вчені розповіли, що може спровокувати такий дефект зору

— 8 листопада 2018, 16:32

Діти, які проводять багато часу на свіжому повітрі, менше схильні до короткорозості.

Видання The Guardian пише, попри те, що основну роль у розвитку такої патології відіграє все ж генетика, британські вчені вважають, що фактори зовнішнього середовища теж можуть мати серйозний вплив на зір дитини.

Фото Depositphotos/olly18

Дослідники з Королівського коледжу Лондона заявляють, що знайшли нові фактори та підтвердили вже відомі, які можуть впливати на ризик розвитку у дитини короткозорості.

Серед них – комп'ютерні ігри, день народження влітку та високоосвічені мами.

"Ви не так багато можете зробити для своєї дитини, щоб зберегти здоров'я її очей. Але час, проведений в приміщенні, ігри в будинку підвищують ризик короткозорості", – каже Кеті Вільямс, авторка дослідження.

"Особливо для маленьких дітей важливим є здоровий баланс часу, проведеного на відкритому повітрі та за книжками", – додає вона.

Вільямс та її колеги кажуть, що у дослідженні використовували дані про близнюків, які народилися в Англії і Уельсі в період з 1994 по 1996 рік.

[L]Науковці звертали увагу на їхній розвиток, поведінку, навчання, вивчали генетичні особливості малюків

Народження влітку, вважають вчені, впливає на якість зору, ймовірно, тому, що діти раніше за однолітків йдуть в школу.

За даними дослідження, кількість короткозорих "літніх" малюків була вдвічі більшою, ніж у народжених в інші пори року.

Щодо освіти мами – Вільямс каже, загроза набути короткозорість для підлітка, мама якого має високий рівень освіти, сягає 33%.

Це може бути пов'язане із генетичним зв'язком міопії та інтелекту.

Дослідникам також вдалося з'ясувати, що кожна додаткова година, яку дитина витрачала на комп'ютерні ігри щотижня, збільшувала ризик набути короткозорість на 3%.

Науковці кажуть, вплив смартфонів врахувати не вдалося, так як коли підростали діти, які брали участь у досліді, така техніка була рідкістю.

Реклама:

Головне сьогодні